UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нові штами коронавірусу можуть послабити захисну дію двох вакцин

Вчені вивчили зразки крові 20 добровольців.

Нові штами коронавірусу, які швидко поширюються по світу, можуть послабити захисні властивості двох головних вакцин, доступних сьогодні. До таких висновків прийшли вчені з Університету Рокфеллера в Нью-Йорку, вивчивши зразки крові 20 добровольців, повідомляє Nature.

Ці добровольці отримали дві дози вакцин, розроблених компаніями Moderna або Pfizer-BioNTech. Обидві вакцини містять дані РНК вірусу, які змушують організм виробляти певний білок. Саме завдяки цьому білку інфекція чіпляється до людських клітин. У результаті організм виробляє імунні молекули, які називаються антитіла. Вони розпізнають білок шипів коронавірусу і блокують його здатність заражати.

Через 3-14 тижнів після другого уколу в учасників дослідження виробилися кілька типів антитіл, включаючи ті, які можуть блокувати коронавірус SARS-CoV-2 і не дозволяють йому заражати клітини. Деякі з цих антитіл були настільки ж активні проти вірусів, які містили певні мутації в шипах коронавірусу, як і проти широко поширених форм вірусу. Але деякі були всього на одну третину ефективні в блокуванні мутованого коронавірусу.

Деякі мутації, з якими не могли боротися антитіла, були виявлені в штамах, зафіксованих в Великій Британії, Бразилії і Південній Африці. Мінімум один з цих варіантів більш заразний, ніж інші, і зараз став поширеним.

Результати дослідження говорять про те, що може з'явитися штам, стійкий до вакцин. Тобто, існуючі вакцини проти COVID-19 вимагають оновлення. Разом з тим, дослідження ще не було рецензовано і очікує професійної перевірки.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Вчені отримали перші знімки нового штаму коронавірусу

Нагадаємо, Україна отримає 8 мільйонів доз вакцини від коронавірусу виробництва компаній AstraZeneca, Novavax, Pfizer/BioNTech і Moderna. В кінці грудня Україна уклала договір з китайською компанією Sinovac, яка поставить 1,9 млн доз вакцини. Діалог з іншими виробниками триває.

У статті "Антиділа" ZN.UA писало про те, що в національному законодавстві відсутній дієвий механізм видачі дозволу на використання вакцин, що знаходяться на фінальній стадії досліджень. А значить реєстрація цих препаратів і, відповідно, доступ до них українців можуть бути ускладнені.