UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нова модель показала, звідки може взятися новий коронавірус

Потенційними носіями коронавірусу можуть бути 126 видів тварин.

Вчені з Університету Ліверпуля за допомогою штучного інтелекту створили модель, яка дозволила їм визначити, які види тварин можуть «дати притулок» новому штаму коронавірусу, дозволивши патогенам перемішатися. У тому, що рано чи пізно новий вид коронавірусу дасть про себе знати, вчені не сумніваються, повідомляє ВВС.

"Ми хотіли дізнатися, звідки може з'явитися нове покоління коронавірусів. Один із шляхів їхнього виникнення - рекомбінація РНК двох існуючих вірусів, коли два різних віруси заражають одну клітуну і створюють так званий дочірній вірус, який дає початок новому штаму", - заявив один з авторів роботи Маркус Благроув.

На думку вчених, зв'язків між вірусами і їхніми потенційними носіями, які можуть привести на світ щось жахливіше, ніж SARS-CoV-2, може бути в десятки разів більше, ніж вважалося. Так, раніше дослідники вважали, що тільки чотири види ссавців, включаючи людину, можуть бути носіями коронавірусу. Тепер же штучний інтелект розширив цю кількість до 126.

Як приклади вчені наводять азіатську пальмову цивету і великого підковоносого кажана, які можуть бути носіями відповідно 32 і 68 різних коронавірусів одночасно. Вироблений штучним інтелектом алгоритм передбачив також, що Sars-CoV-2 може рекомбінуватися з іншими вірусами у таких тварин, як їжак звичайний, європейський кролик і навіть одногорбий верблюд-дромедар.

Вчені підкреслюють, що більшість членів сімейства коронавірусів цілком нешкідливі. Більшість людей могли перенести зараження ними, відбувшись лише нежиттю. У сімействі коронавірусів всього чотири роди: альфа, бета, гамма і дельта, - і з них тільки перші два мають варіації, здатні заразити людину, а штам, що викликає гострий респіраторний синдром SARS, є тільки у бета-коронавірусу.

Разом з тим, віруси постійно обмінюються РНК, змінюючи свій генетичний код, що дозволяє їм знайти вразливі місця в імунній системі хазяїна. Відстежувати ці зміни вченим дуже важко.

Дослідники все ж сходяться на думці про те, що Sars-CoV-2 все-таки з'явився у кажанів, які, не хворіючи, довгий час могли бути носіями коронавірусів, дозволяючи їм змішуватися і мутувати. Передача їх людині прямо або через посередників була справою часу або невдалого збігу обставин.

Дослідники поспішають підкреслити, що ми не повинні змінювати своє ставлення до тих тварин, які найчастіше виступають в ролі носіїв коронавірусу, оскільки людина, що вторгається в дику природу, сама накликала на себе біду.

Однак розроблена ними технологія обчислення вірусів теоретично дозволяє відстежувати патогени в процесі їхньої мутації.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: ВООЗ: Штам коронавірусу, який називають "британським" виявлено в 111 країнах світу

Вперше спалах коронавірусу у китайському місті Вухань був зафіксований 12 грудня 2019 року. Першими про випадки захворювання за межами Китаю заявили влади Японії, Таїланду та Південної Кореї. 30 січня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила міжнародну надзвичайну ситуацію через коронавірус, а вже 11 березня - пандемію.

Яким буде світ після пандемії, які загрози коронавірус несе для майбутнього людства, читайте у статті архімандрита Кирила Говоруна «Життя після SARS-CoV-2: Середньовіччя чи Ренесанс?» в ZN.UA.