UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ніл виявився в п'ять разів старшим за передбачуване

На думку дослідників, найдовшій річці в світі 30 мільйонів років.

Вчені з Ізраїлю, США та Італії заявили про те, що річка Ніл виявилася набагато старшою за передбачуваний вік. Як повідомляє "Популярная механика", згідно з підрахунками вчених, Нілу близько 30 мільйонів років, а не шість, як вважалося раніше.

Ніл – одна з найдовших річок планети. На думку дослідників, топографія місцевості в регіоні визначається великим мантійним конвекційним осередком, який викликає підйом в Ефіопсько-Єменському куполі і опускання в Левантському морі та північному Єгипті. Через це місцевість поступово опускалася на північ, створюючи ухил, який змушує воду текти в одному напрямку.

Підрахунки вчених свідчать про те, що формування ухилу в Африці почалося близько 30 мільйонів років тому, тобто, з тих пір річки течуть з півдня на північ. З великих річок там на даний момент існує тільки Ніл.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше геологи заявили про те, що їм вдалося виявити один з найбільших підводних вулканів, який міг стати винуватцем появи загадкового гула по всій Землі. Гул став наслідком "народження" вулкана, який піднімається над морським дном на 0,8 кілометра.