UA / RU
Підтримати ZN.ua

Наслідок змін клімату: на Землю прийшло «пекельне» літо зі смертоносною спекою

І це може бути лише початок.

На Землю прийшло пекельне літо

На Землю прийшло пекельне літо

Влітку цього року вже принесло в Україну аномальну спеку. Але торкнулася вона не лише нашої країни. Так, 7 липня температура в Долині смерті в Північній Америці досягла рекордних 53,9 градусів за Цельсієм, за день до цього від спеки тут загинув мотоцикліст. І така ситуація спостерігається у багатьох країнах у всьому світі, повідомляє Science Alert.

За даними кліматичної служби Європейського Союзу Copernicus, кожен з останніх 13 місяців бив рекорди як найспекотніший в історії спостережень. Серед них і найспекотніший червень.

Читайте також: Сьогоднішнє потепління – лише "квіточки": кліматологи пророкують "ягідки"

8 липня 2024 року служба повідомила, що середня температура за попередні 12 місяців також була як мінімум на 1,5 градуса Цельсія вищою, ніж у доіндустріальну епоху 1850–1900 років. Паризька кліматична угода передбачала, що глобальну температуру на Землі вдасться стримати в межах 1,5 градуса Цельсія вище за доіндустріальний рівень. Але ця мета була намічена для 30-річного періоду, за який мала братися середня температура.

Поки що лише один повний рік подолав це значення. Але вже очевидно, що світ подолає важливу 30-річну віху упродовж 10 найближчих років.

Спека стає глобальною проблемою

2024 року рекордна спека обрушилася на кілька країн Америки, Африки, Європи та Азії. У Мексиці та Центральній Америці тривалий період спеки, який розпочався навесні 2024 року, разом із посухою призвів до голоду та смертей.

Екстремальна спека обернулася трагедією в Саудівській Аравії: понад 1000 людей під час хаджу, мусульманського паломництва до Мекки, знепритомніли та загинули. Біля Великої мечеті в Мецці 17 червня температура сягала 51,8 градуса за Цельсієм.

Лікарні в Пакистані були перевантажені через сильну спеку, відключення електроенергії та нестачу води. А в Індії у квітні та травні температура піднімалася до 48,9 градуса Цельсія.

У Греції протягом кількох тижнів температура досягала 37,8 градусів за Цельсієм, що у поєднанні з високою вологістю призвело до смерті кількох туристів. Влада Японії випустила попередження про можливість теплового удару в Токіо та більшості префектур.

Це не «просто літо»

Хоча влітку часто буває спекотно, інтенсивність та масштаби цьогорічної спеки будуть «не просто літніми». Наукова оцінка сильної спеки на сході США в червні 2024 року показала, що ймовірність виникнення подібної спеки сьогодні в два-чотири рази вища через антропогенні зміни клімату.

Зараз середня температура на Землі всього на 1,2 градуса Цельсія вища, ніж у доіндустріальну епоху. Хоча це може здатися мало, це не так

На піку останнього льодовикового періоду близько 20 тисяч років тому середня температура була лише на 6,6 градуса за Цельсієм нижчою, ніж зараз. Тому немає нічого дивного, що зайві 1,2 градуси Цельсія швидко змінюють клімат.

Не треба думати, що зараз спекотно

І якщо може здатися, що нинішнє літо аномально спекотне, воно може стати одним із найпрохолодніших у майбутньому. Для груп населення, які особливо вразливі до спеки, включаючи маленьких дітей, людей похилого віку та працівників на відкритому повітрі, справи ще гірші.

Екстремальна спека також може вплинути на економіку. Вона може викликати викривлення залізничного полотна та провисання дротів. Крім того, вона призводить до підвищеного навантаження на електричні системи, що призводить до їхніх відключень.

Раніше вчений з Нанкінського медичного університету Цзінцзін Хуан та його колеги заявили про те, що підвищення температури змушує гриби мутувати таким чином, що вони стають не лише надінфекційними, а й стійкими до ліків. І це викликає занепокоєння, оскільки наш світ швидко нагрівається.