UA / RU
Підтримати ZN.ua

NASA показало перші фото космічного вітрила на орбіті

Технологія може здійснити революцію у космічних польотах.

NASA показало космічне вітрило на орбіті

NASA показало космічне вітрило на орбіті

NASA показало знімок космічного вітрила, запущеного на орбіту Землі 23 серпня. 29 серпня агентство підтвердило, що технологія успішно розгорнулася на орбіті, а тепер опублікувало підтвердження цього, повідомляє Space.com.

Офіційно вітрило називається Advanced Composite Solar Sail System. У NASA заявили про те, що космічний апарат, з якого було випущено вітрило, продовжить надсилати більше кадрів та даних із часом.

Читайте також: Застрягли у космосі: як місяці на МКС можуть вплинути на сприйняття часу астронавтами Starliner

Саме зображення може бути нечітким і складним для розуміння. Почасти це пов'язано з тим, що космічний апарат робить розвороти у космосі. Це відбувається через те, що немає ніякої орієнтації корабля в космосі. Надалі команда місії має намір стабілізувати апарат та зібрати більше даних про те, як працює вітрило та балки, які його утримують.

У нижній частині зображення одна камера показує «квадранти вітрила, що підтримуються композитними балками», а у верхній частині фотографії можна побачити задню поверхню однієї із сонячних панелей корабля.

«П'ять наборів позначок на балках поруч із космічним апаратом є контрольними маркерами, які вказують на повне висунення вітрила. Балки встановлені під прямим кутом, а сонячна панель має прямокутну форму, але виглядає спотвореною через ширококутне поле зору камери», - йдеться у заяві NASA.

Успіх місії – важлива віха у розвитку космічних польотів. Технологія сонячного вітрила - неймовірно вражаюча концепція як на практиці, і у теорії. По суті, вона використовує здатність фотонів чинити тиск на об'єкт, незважаючи на відсутність маси.

Сонячне вітрило виглядає як плоский лист матеріалу (не відрізняється від звичайного вітрила), і воно може бути доволі великим. У випадку з Advanced Composite Solar Sail System від NASA вітрило є майже квадратом розміром з половину тенісного корту, площею близько 80 квадратних метрів. Гіпотетично такі вітрила можна прикріплювати до космічних апаратів будь-якого типу.

Раніше вчені заявили про те, що уламки астероїда Діморфа, в який врізався апарат NASA, можуть летіти до Землі.