UA / RU
Підтримати ZN.ua

На Плутоні виявлені плями невідомого походження

Вчені NASA отримали нові кольорові фотографії планети.

Нові кольорові зображення Плутона, які були зроблені космічною станцією New Horizons, показали наявність на поверхні однієї з півкуль планети темних плям, походження яких вченим на даний момент не відомо. Повідомлення про це з'явилося на сайті NASA.

Кожна з цих плям має діаметр 480 кілометрів, а площу можна порівняти з площею штату Міссурі у США. Раніше нічого подібного вченим спостерігати не доводилося. Особливу увагу команди New Horizons плями примернули через щільності свого розташування і розміри. За словами Алана Стерна, головного дослідника команди, "це справжня головоломка, ми не знаємо нічого про ці плями і прагнемо якомога швидше дізнатися. Особливий подив викликає різниця в кольорах між Плутоном і більш темним і сірим супутником Хароном".

Вчені поєднали чорно-білі зображення Плутона і Харона з кольоровими, що дозволило передати природні кольори планети та її супутника і отримати зображення, яке можна було б побачити особисто, наближаючись до планети на борту станції New Horizons.

NASA

У травні цього року New Horizons передав на Землю зображення п'яти супутників Плутона, найбільший з яких - Харон, був відкритий в 1978 році Американським атрономом Джеймсом Крісті, а решта - за допомогою навколоземного телескопа Hubble.