UA / RU
Підтримати ZN.ua

Марсохід NASA Perseverance збирає по шматочках головоломку з історії Марса

Схоже, що марсохід знайшов вказівку на середу, в якій могло існувати життя

Марсохід NASA Perseverance успішно зібрав свою першу пару зразків гірських порід, і вчені вже отримують нове уявлення про цей регіон. Про це повідомляє NASA.

Аналіз гірських порід, з яких були взяті проби «Монтденье» і «Монтаньяк», а також з попередніх спроб марсохода може допомогти науковій групі створити тимчасову шкалу минулого цього району, який був відзначений вулканічною активністю і періодами стійкої води.

«Схоже, що наші перші камені відкривають потенційно придатну для життя стійку середу. Це дуже важливо, що вода була там довгий час», — сказав Кен Фарлі з Каліфорнійського технологічного інституту, науковий співробітник місії, очолюваної Лабораторією реактивного руху NASA в Південній Каліфорнії.

Порода, з якої були отримані перші ключові зразки місії, має базальтовий склад і може бути продуктом лавових потоків. Присутність кристалічних мінералів у вулканічних породах особливо корисна при радіометричному датуванні. Вулканічне походження породи може допомогти вченим точно визначити дату її утворення. Кожен зразок може служити частиною великої хронологічної головоломки — розташуйте їх в правильному порядку, і у вчених буде хронологія найважливіших подій в історії кратера. Деякі з цих подій включають утворення кратера Джезеро, поява і зникнення озера Джезеро і зміни клімату планети в древньому минулому.

Більш того, в цих породах були виявлені солі. Ці солі могли утворитися, коли ґрунтові води протікали й змінили вихідні мінерали в породі, або, що більш імовірно, коли рідка вода випаровувалася, залишаючи солі. Сольові мінерали в цих перших двох ядрах гірських порід, можливо, також захопили крихітні бульбашки древньої марсіанської води. Якщо вони присутні, вони можуть служити мікроскопічними капсулами часу, надаючи ключі до розгадки древнього клімату і населеності Марса. Сольові мінерали також добре відомі на Землі своєю здатністю зберігати ознаки прадавнього життя.

Наукова група Perseverance вже знала, що колись кратер заповнювало озеро; як довго — було більш невизначеним. Вчені не могли виключити можливість того, що озеро Джезеро було «спалахом в каструлі»: наприклад, паводкові води могли швидко заповнити ударний кратер і висохнути за 50 років.

Але рівень змін, який вчені бачать в породі, звідки були взяті зразки керна, а також в породі, на яку група націлена при першій спробі збору зразків, передбачає, що ґрунтові води були присутні протягом тривалого часу.

Ці ґрунтові води могли бути пов'язані з озером, яке колись було в Джезеро, або вони могли пройти через скелі багато пізніше того, як озеро висохло. Хоча вчені досі не можуть сказати, чи була присутня вода, яка змінила ці породи, протягом десятків тисяч або мільйонів років, вони більш впевнені в тому, що вона була там досить довго, щоб зробити цей район більш привабливим для мікроскопічного життя.

«Ці зразки мають велику цінність для майбутнього лабораторного аналізу на Землі. Одного разу ми зможемо визначити послідовність і час зміни умов навколишнього середовища, які являють собою мінерали цієї породи. Це допоможе відповісти на головне наукове питання про історію і стабільність рідкої води на Марсі», — сказав Мітч Шульте зі штаб-квартири NASA, науковий співробітник місії.

Читайте також: NASA шукає людей, які вдаватимуть, що живуть на Марсі

Ключовою метою місії Perseverance на Марсі є астробіологія, включаючи пошук ознак древнього мікробного життя. Марсохід буде характеризувати геологію планети та минулий клімат, прокладе дорогу для дослідження Червоної планети людьми та стане першою місією зі збору та зберігання марсіанських гірських порід і реголіту — розколотих гірських порід і пилу.

Раніше NASA показала нові та більш детальні фотографії з Марса, які зробив марсохід Perseverance.