UA / RU
Підтримати ZN.ua

Коронавірус виявився здатен «плутати» компоненти свого геному – вчені

Це може привести до появи більш небезпечних варіантів вірусу.

Останнім часом вчені почали заявляти про появу штамів нового коронавірусу з мутаціями, які роблять вакцини менш ефективними. Але у дослідників викликає занепокоєння не тільки це. Вірус може плутати великі ділянки свого генома, коли копіює сам себе. На відміну від невеликих мутацій, які нагадують помилки, явище, яке називають рекомбінацією, нагадує велику помилку "копіпасту», при якій друга половина речення повністю переписується, пише New York Times.

Ряд досліджень показав, що рекомбінація дозволяє вірусу змінюватися небезпечним чином. Але в довгостроковій перспективі вона ж може стати гарною підмогою, допомагаючи вченим знаходити нові ліки, щоб перемогти коронавірус.

Мутації вірусу, про які чув багато хто, наприклад варіант B.1.351, знайдений в Південній Африці, змінюють одну "букву" в довгій геномній послідовності або РНК. Оскільки у вірусу є надійна система перевірки його РНК, такі мутації відносно рідкісні. Рекомбінація ж, навпаки, широко поширена у коронавірусів.

Дослідники з Медичного центру Університету Вандербільта під керівництвом вірусолога Марка Денисона спостерігали за тим, як проходить рекомбінація у трьох вірусів, включаючи SARS-CoV-2, який викликає COVID-19. Виявилося, що всі три віруси показали «велику рекомбінацію» під час реплікації в лабораторії.

Вчені бояться, що рекомбінація дозволить декільком видам коронавірусу об'єднатися в щось набагато більш небезпечне всередині тіла людини. Наприклад, у випадку B.1.1.7, який був виявлений в Великій Британії, існує кілька десятків мутацій, що виникли недавно.

Дослідники припускають, що рекомбінація може об'єднати мутації різних штамів, які спонтанно виникають в тілі однієї людини з часом або в ході одного і того ж зараження. Разом з тим, на даний момент ця ідея є всього лише припущенням. Крім того, хоча ймовірність зараження декількома штамами вважається можливою, вона залишається дуже рідкісною.

Рекомбінація також може дозволить двом різним коронавірусу з однієї таксономічної групи обмінюватися деякими генами. Для того, щоб вивчити такий ризик більш детально, вчені вивчили генетичні послідовності різних коронавірусів, включаючи SARS-CoV-2 і деяких його далеких родичів.

За допомогою спеціально розробленого програмного забезпечення вчені виділили місця, в яких послідовності цих вірусів збігалися, в яких - ні. Виявилося, що за останні кілька століть еволюції вірусів у багатьох процесах рекомбінації були задіяні білки шипів, які допомагають вірусу проникати в клітину. Це відкриття викликає стурбованість, оскільки може бути шлях, за яким один вірус допомагає іншому заражати людей.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Україна не закуповуватиме російську вакцину від коронавірусу – Зеленський

Нагадаємо, в країнах Європейського Союзу розпочалась масова вакцинація від COVID-19. Аналогічні кампанії минулого місяця також стартували у Великій Британії, Канаді, США, Росії та інших країнах. Однак у ВООЗ попереджали, що сама лише вакцинація не зможе зупинити пандемію - у боротьбі з коронавірусом потрібне «підкріплення».

Вперше спалах коронавірусу у китайському місті Вухань був зафіксований 12 грудня 2019 року. Першими про випадки захворювання за межами Китаю заявили влади Японії, Таїланду та Південної Кореї. 30 січня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила міжнародну надзвичайну ситуацію через коронавірус, а вже 11 березня - пандемію.