Ризик інсульту та деменції можна знизити, якщо щодня випивати 2-3 чашки кави, або 3-5 чашок чаю, або 4-6 чашок обох напоїв, свідчать результати дослідження Тяньцзінського медичного університету, опублікованого в науковому журналі PLOS Medicine.
Дослідження проводилося понад 10 років на 365,682 людях віком від 50 до 74 років.
У людей, які випивали 2-3 чашки кави та 2-3 чашки чаю на день, інсульти траплялися на 32%, а деменція розвивалася на 28% рідше порівняно з людьми, які не п'ють чай та каву.
Вчені робили поправки на стать, вік, шкідливі звички та супутні захворювання.
Чай і кава, на думку вчених, може позитивно впливати на здоров'я завдяки наявності в них поліфенолів та антиоксидантів, які підтримують нормальні рівні тиску, захищають ендотелій судин від пошкодження, а також покращують кровотік у мозку.
У серпні група медиків із Британії та Угорщини заявила про те, що щоденне вживання 0,5-3 чашок кави може знизити ризик смерті від усіх причин.