UA / RU
Підтримати ZN.ua

Карантин через коронавірус не привів до зниження рівня вуглекислого газу в атмосфері

Зниження концентрації вуглекислого газу укладається в міжрічну мінливість.

Індустріальне уповільнення, пов'язане з пандемією нового коронавірусу, не змогло виправити ситуацію з рекордною концентрацією парникових газів в атмосфері. Як повідомляє Всесвітня метеорологічна організація, незважаючи на те, що локдаун все ж скоротив викиди СО2, темпи зниження його концентрації укладаються в міжрічну мінливість.

У 2019 концентрація вуглекислого газу в атмосфері досягла рекордних 410 частин на мільйон. У порівнянні з 1990 роком кількість викидів вуглекислого газу зросла на 45%.

За попередніми прогнозами, в 2020 році викиди скоротяться на 4,2-7,5%. Але цього недостатньо для того, щоб вплинути на концентрацію вуглекислого газу в атмосфері. Частка СО2 продовжить рости, хоч і повільнішими темпами, які укладаються в природну міжрічну мінливість.

Тобто, відзначають вчені, короткострокові наслідки локдауну, пов'язаного з пандемією коронавірусу, не можна відрізнити від природної мінливості.

«Пандемія COVID-19 не є вирішенням проблеми змін клімату. Але вона надала нам платформу для більш стійких і амбітних дій, щоб знизити викиди до нульових за допомогою трансформації нашої енергетики і транспортної системи», - заявив глава Всесвітньої метеорологічної організації Петтері Таалас.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Концентрація вуглекислого газу в атмосфері стала рекордною за 23 мільйони років

Про те, що таке «нульові викиди» і яке значення вони мають для нашої планети, читайте в матеріалі ZN.UA.