UA / RU
Підтримати ZN.ua

Японія готує до запуску в космос перший у світі дерев'яний супутник

Вибір матеріалу пов'язаний з екологічною безпекою.

Японські вчені вперше у світі планують запустити в космос не металевий, а дерев'яний супутник, повідомляє The Guardian.

Завдання пристрою – перевірити, чи здатні біорозкладні матеріали, такі як деревина, виступати як екологічно чиста альтернатива металам, з яких зараз виготовляються всі супутники.

«Усі супутники, які повертаються в атмосферу Землі, згоряють і створюють крихітні частинки оксиду алюмінію, які потім плавають у верхніх шарах атмосфери багато років. Це має наслідки для екології планети», – попереджає Такао Доі, японський астронавт та аерокосмічний інженер із Кіотського університету.

Розміром із кавову кружку, експериментальний зонд LignoSat має вирушити на орбіту цього року і провести там не менше шести місяців, перш ніж його спустять на Землю. На чому він полетить у космос, поки що вирішують: або на транспортному космічному кораблі Cygnus компанії Orbital Sciences Corporation цього літа, або трохи пізніше – на кораблі Dragon компанії SpaceX.

Читайте також: Нова японська ракета H3 успішно вирушила на орбіту – відео

Зонд розробили дослідники Кіотського університету у співпраці з лісозаготівельною компанією Sumitomo Forestry. Для матеріалу вибрали деревину магнолії, яка виявилася особливо стабільною в експериментах, проведених на Міжнародній космічній станції (МКС).

Якщо LignoSat витримає випробування на орбіті, це дасть змогу популяризувати деревину для виготовлення супутників. Очікується, що найближчим часом на орбіту запускатимуть понад 2000 космічних апаратів щороку, а оксид алюмінію, який вони, ймовірно, залишатимуть у верхніх шарах атмосфери, здатен створити серйозні екологічні проблеми.

Раніше повідомлялося, що Росія просувається у розробці ядерної космічної зброї, здатної знищувати супутники.