UA / RU
Підтримати ZN.ua

Підготовка до блекауту: як правильно вибрати портативну зарядну станцію

Останнім часом вони мають високий попит в українців.

Росія завдає постійних ракетних ударів по об'єктах критичної інфрастуркутри, і українці активно шукають альтернативні джерела енергії. Крім генераторів та повербанків, високим попитом користуються і портативні зарядні станції, пише «НВ».

Читайте також: Швидко та легко: три страви, які можна приготувати, коли немає світла

Портативна зарядна станція – це потужний повербанк, який дозволяє заряджати не лише малопотужні мобільні пристрої, а й більшість побутових електроприладів.

На відміну від більш дорогих і гучних генераторів, портативна станція не використовує паливо для роботи, а попередньо заряджається від електричної мережі. Мобільність та компактність ㅡ ключові переваги такої станції, яку можна використовувати у будь-яких приміщеннях або на вулиці.

Однак, якщо вам потрібне альтернативне джерело енергії на тривалий період ㅡ об'єму акумулятора портативної станції може не вистачити. Але в цих пристроях відразу доступні розетки з різним вольтажом, USB-порти, автомобільні розетки і навіть бездротові зарядні пристрої.

Найчастіше портативні електростанції ділять на категорії з їхньої потужності. Серед основних можна виділити:

Варто врахувати, що до портативної електростанції будь-якої потужності можна докупити додатковий акумулятор. Більшість станцій також підтримують заряджання від мобільних сонячних панелей.

Більшість портативних електростанцій оснащені літій-іонними акумуляторами, які в середньому витримують до 800-1000 циклів заряду/розряду.

Більш сучасні літій-залізо-фосфатні акумулятори можуть витримати кілька тисяч таких циклів, тому термін їхньої служби набагато довший. Але електростанцій з такими акумуляторами поки що мало і, як правило, вони коштують ще дорожче. Мінімальна ємність акумулятора у більшості малопотужних станцій становить від 200-250 Вт-год.

Скільки коштує портативна зарядна станція

Серед брендів виробників міні-електростанцій в Україні домінують сьогодні EcoFlow (Китай), Bluetti (США), Genergy (Іспанія), PowerPlant (Україна), TigFox (Китай).

Найбільш популярними у продажу виявилися малопотужні станції до 800 Вт, цінник на які починається від 10-15 тис. грн.

Найпопулярніші системи потужністю 600 Вт від брендів EcoFlow та Bluetti можна придбати за ціною від 25 тис. грн. Вони дозволяють заряджати до 10 пристроїв одночасно, оснащені вбудованою бездротовою зарядкою, портами для заряджання від автомобіля та сонячних батарей, LED-дисплеєм тощо.

Час повної зарядки такого пристрою від мережі змінного струму 220 складе до двох годин. Від автомобіля портативна станція може заряджатися понад три години.

Вартість додаткової мобільної сонячної батареї для таких станцій становить близько 20-24 тис. грн.

Нагадаємо, раніше видання Forbes опублікувало три можливі сценарії блекауту в Україні з посиланням на звіт, що є у розпорядженні уряду.