UA / RU
Підтримати ZN.ua

Google звільнила автора листа про непридатність жінок для роботи в сфері IT

На думку автора листа, диспропорція між чоловіками і жінками в IT-сфері пояснюється біологічними причинами.

Компанія Google звільнила співробітника, який написав 10-сторінковий лист, в якому диспропорція між чоловіками і жінками в ІТ-галузі пояснювалася біологічними причинами.

Автор листа Джеймс Деймор, чиє ім'я раніше не розголошувалося, підтвердив факт звільнення і заявив, що на даний момент розглядає всі можливі засоби правового захисту. Він також розповів про те, що отримав безліч позитивних відгуків. Зокрема, його ідеї швидко підхопили ультраконсервативні сайти, включаючи Breitbart.

"Маніфест" Деймора був в кінці минулого тижня поширений серед співробітників Google, а потім переданий у ЗМІ. У ньому говориться, що "розподіл уподобань і здібностей чоловіків і жінок частково відрізняється з біологічних причин. Ці відмінності пояснюють, чому ми не бачимо рівності жінок і чоловіків в технологіях і лідерстві".

Чоловіча схильність до систематичного мислення спонукає їх ставати програмістами, написав Деймор, в той час як у жінок є "відкритість, спрямована на почуття і естетику, а не на ідеї", тому вони вибирають "робочі місця в соціальних чи художніх областях".

Виконавчий директор Google Сундар Пічай заявив про те, що автор листа порушив етичний кодекс Google і назвав образливим припущення, ніби деякі з його колег менш придатні для своєї роботи через біологічні особливості.

Як і в більшості провідних компаній Кремнієвої долини, Google довгий час працювали переважно чоловіки - білі та азіати. За даними компанії на січень 2017 року, частка жінок становила 31%, але серед технічних фахівців не більше 20%.

Як повідомлялося раніше, пошуковик Google вирішив відмовитися від функції "живого пошуку", яка вгадувала запити по перших буквах. Відмова від функції, яка була впроваджена в 2010 році, пов'язана з тим, що останнім часом користувачі почали частіше використовувати пошук на мобільних пристроях. На даний момент близько половини пошукових запитів здійснюється через мобільні пристрої, Google хоче уніфікувати пошук на всіх пристроях.