UA / RU
Підтримати ZN.ua

Facebook видалив мережу акаунтів антивакцинаторів, якою управляли з Росії

Кампанія була спрямована на країни Латинської Америки, США і Індію.

Соціальна мережа Facebook видалила сотні акаунтів, які були залучені в антищеплювальну кампанію. Їх діяльність була спрямована на країни Латинської Америки, США і Індію, повідомляє ВВС.

Акаунти залучали лідерів громадської думки для поширення тез, спрямованих на підрив довіри до щеплень проти COVID-19. Facebook заявив, що йому вдалося знайти зв'язок цієї мережі акаунтів з маркетинговим агентством Fazze, який є частиною російської компанії AdNow.

У компанії відзначили, що видалили 65 акаунтів на Facebook і 243 - в Instagram. У кампанії використовували фейкові акаунти, деякі з яких були створені в Бангладеш і Пакистані.

Повідомлення, які поширювали акаунти, були спрямовані проти вакцини Pfizer. У Facebook заявили про те, що це вже друга хвиля кампанії, спрямованої на дискредитацію західних вакцин.

Так, в листопаді 2020 роки схожа мережа поширювала інформацію про те, що вакцина AstraZeneca небезпечна, оскільки в її основі лежить аденовірус шимпанзе. В рамках цієї кампанії поширювалися меми з кадрами з фільму «Планета мавп», які повинні були показати, що вакцинація може перетворити людину на мавпу. Такі повідомлення почали з'являтися на хінді в той час, коли влада Індії розглядала можливість надання дозволу на екстрене застосування вакцини.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: «Популяризувати» вакцинацію потрібно обережно — FT 

Нагадаємо, Facebook в 2017-2020 роках виявила і видалила 150 мереж акаунтів, які демонстрували скоординовану поведінка, або ботоферм. Україна увійшла в першу п'ятірку країн за походженням подібних мереж акаунтів.