UA / RU
Підтримати ZN.ua

Facebook опинився в центрі міжнародного скандалу через відео зі сценами насильства

Адміністрація соціальної мережі нерідко стикається з тиском різних груп, що висувають суперечливі вимоги з приводу цензури в Facebook.

Соціальна мережа Facebook опинилася в центрі суперечки про обмеження свободи слова, спробувавши визначити, які відеозаписи зі сценами насильства можна публікувати на сайті.

У травні цього року соціальна мережа, яка налічує більше мільярда користувачів у всьому світі, заборонила публікацію відео, в яких відображено обезглавлення, вважаючи, що вони травмують психіку юних глядачів. Проте нещодавно керівництво компанії оголосило про зміну своєї політики, зазначивши, що користувачі повинні мати можливість обмінюватися інформацією про події у світі, в тому числі про теракти і порушення прав людини.

Пізніше соцмережа знову піддалася критиці у зв'язку з публікацією відеоролика, в якому обезголовлювали жінку. Імовірно, ця сцена відноситься до кривавої боротьби наркокартелів у Мексиці.

Серед тих, хто засудив рішення Facebook, був прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон, який заявив, що компанія веде себе "безвідповідально", допускаючи публікацію подібних матеріалів, навіть не попереджаючи про їх шокуючий характер.

До вечора вівторка адміністрація Facebook видалила скандальний відеоролик і спробувала прояснити свою політику щодо матеріалів, що містять сцени насильства. За словами представників компанії, таке відео може публікуватися, якщо воно висвітлює події, що викликають гострий резонанс, а також якщо користувачі засуджують відображене в них насильство.

Однак у Facebook підкреслили, що з сайту як і раніше будуть видалятися відеоролики, що прославляють насильство і носять садисткий характер.

Адміністрація соціальної мережі нерідко стикається з тиском різних груп, що висувають суперечливі вимоги з приводу цензури у Facebook.

Так, організації із захист прав жінок виступають проти мізогінних матеріалів, тоді як деяких користувачів інтернету обурює заборона на зображення оголених людей. Релігійні організації домагаються заборони матеріалів, які вони знаходять блюзнірськими, а хтось, навпаки, виступає за скасування цензури стосовно критичних висловлювань про різні релігії. !zn

Читайте також:

Freedom House поставила Україну на 16 місце з 60 в рейтингу свободи інтернет-простору

Скандал з прослуховуванням у США: правозахисники подали позов проти влади

Російським ЗМІ під загрозою серйозних штрафів заборонили "міцні слівця"

Україна випередила Гондурас в рейтингу свободи слова