UA / RU
Підтримати ZN.ua

ESA запустило зонд для дослідження супутників Юпітера, ракету прикрасив малюнок маленької українки

Апарат досягне Юпітера через вісім років.

Європейське космічне агентство успішно запустило ракету-носій Ariane 5 з апаратом Jupiter Icy Moons Explorer (Juice), призначеним для вивчення супутників Юпітера. Спочатку запуск був намічений на 13 квітня, але його скасували через загрозу ударів блискавок по космодрому.

Читайте також: «Юнона» зробила нові знімки супутника Юпітера Іо

В агентстві зазначили, що зонд вже успішно відокремився від ракети-носія, від нього вже було отримано перший сигнал. Juice розгорнув свої сонячні батареї, що ознаменувало успіх запуску.

Очікується, що зонд досягне системи Юпітера через вісім років, він візьметься за вивчення супутників гігантської планети, на яких, як вважається, може існувати життя.

Як повідомляє Sky News, ракету-носій прикрасив малюнок українки Ярини Закалюжної. На ньому розмістився Юпітер, його крижані супутники і Земля, а також сам Juice.

Малюнок маленької українки переміг на конкурсі Juice up your rocket, який було проведено у 2021 році.

Раніше вчені заявили про те, що новонароджений Юпітер був настільки яскравим і гарячим, що опромінював чотири своїх супутника таким інтенсивним світлом, що випаровував на них воду і позбавляв їх летючих речовин. Це може пояснити дивний склад галілеєвих супутників планети.