UA / RU
Підтримати ZN.ua

Білоруські айтішники навчили штучний інтелект розпізнавати обличчя силовиків під масками

Розробники висунули умову «правохоронітєлям».

Білоруські айтішники почали роботу над проєктом з ідентифікації силовиків, які брали участь в силовому розгоні мирних протестів.

Відео з першими результатами роботи опублікував у YouTube засновник Promethean AI Андрій Максимов. Цей штучний інтелект (ШІ) використовується для розробки віртуальних світів для комп'ютерних ігор і фільмів, наукового моделювання та інших цілей.

ШІ аналізує зображення силовиків в респіраторах і захисних масках і порівнює з фотографіями, наявними у відкритому доступі, дозволяючи точно встановити особу.

Автор ролика закликав силовиків перевіряти інформацію, яку їм надає командування: «поїхати в інше місто, де ніхто не знає», самостійно поспілкуватися з протестувальниками, і переконатися в тому, що вони виходять добровільно і безкоштовно.

Він також запропонував їм «звернутися по допомогу», якщо вони вирішувати звільнитися зі служби. Її пропонують міліціонерам не тільки білоруси, а й громадяни сусідніх країн. Колишнім правоохоронцям допомагають знайти роботу, а в разі переїзду - влаштуватися на новому місці.

Тим, хто відмовиться припинити брати участь в репресіях, програміст пригрозив, що кадри жорстокого поводження зі співвітчизниками побачать в мережі їх власні діти.

Читайте також: Протести після таємної інавгурації в Білорусі закінчилися затриманням понад 360 людей

У Білорусі вже понад місяць тривають протести проти режиму Алєксандра Лукашенка, спровоковані фальсифікацією президентських виборів і міліцейським насильством проти громадян.

ОМОН застосовує проти мітингувальників водомети, світлошумові гранати і гумові кулі. Тисячі людей були затримані і побиті силовиками, щонайменше п'ятеро протестуювальників загинули, десятки зникли безвісти.

Режим Алєксандра Лукашенка зробив ставку на час як на природний фактор зменшення кількості протестувальників. Але одночасно намагається точковими репресіями збити протести і взяти ситуацію під контроль. Докладніше про те, чи вдасться йому це –у статті Володимира Кравченка «Разом чи нарізно?» для ZN.UA.