UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи виявили таємничу галактику з темної матерії

Галактика Dragonfly 44 на 99,99% складається з темної матерії.

Вчені заявили про те, що галактика Dragonfly 44 є "темним двійником" Чумацького Шляху, який складається в основному з частинок темної матерії – частинок невідомої природи, які не поглинають, не відображають світло і вступають із звичайною речовиною тільки в гравітаційну взаємодію.

При масі, яку можна порівнянна з масою Чумацького Шляху, Dragonfly 44 включає в себе всього 47 кульових скупчень і випромінює в сотні разів менше світла. Разом з тим, оскільки розрахунки маси "тіньової" галактики ускладнені, вона може включати в себе і близько 90 скупчень і бути ще масивнішою.

У ході нових досліджень вчені підтвердили, що маса Dragonfly 44 порівнянна з масою Чумацького Шляху і становить близько трильйона мас Сонця, при цьому на зірки припадає менш 0,01% маси галактики, а решту складає темна матерія.

Читайте також: Телескоп "зловив" 1300 галактик на одному знімку

Раніше астрономи помітили, що невелика галактика, розташована в групі Скульптор, поступоворуйнується гравітаційним впливом гігантської галактики, розташованої по сусідству з нею. Виявлена галактика належить до типу карликових сфероїдальних галактик, але, на відміну від інших подібних галактик, вона має витягнуту форму, спрямовану в бік NGC 253. Така форма галактики може вказувати на те, що на неї діє гравітаційний вплив більшої галактики, який сильніше діє на ближній бік.