UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи виявили на карті Титану "грунтові води"

Під поверхнею супутника Сатурна прихована система "тунелів", по яких течуть вуглеводні.

Найповніша карта супутника Сатурна Титана вказала на те, що під його поверхнею існує система з "тунелів", по яких течуть вуглеводні. Ці потоки вуглеводнів з'єднують моря і озера Титану. Про своє відкриття дослідники повідомили в журналі Geophysical Research Letters.

Титан – єдине відоме тіло в Сонячній системі, крім Землі, на якому існує кругообіг рідини. Тільки замість води на холодному Титані течуть рідкі вуглеводні - в основному метан і етан, - які зливаються в озера і невеликі моря, випаровуються і випадають опадами.

У ході досліджень вчені вивчили дані, отримані станцією Cassini, якій вдалося розглянути топографію приблизно 9% поверхні Титану. Їх об'єднали з результатами інших досліджень супутника, отримавши найдетальнішу на сьогоднішній день карту висот, на якій, зокрема, з'явилися нові гори в південній півкулі. Ці дані значно розширять можливості теоретичних і модельних досліджень Титану, про що свідчить нове відкриття.

Раніше команда місії Cassini припустила, що у морях на Титані, можуть існувати сильні течії, викликані великими потоками сонячної енергії.