UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи виявили галактики, які прийшли з космічної "порожнечі"

Кожна з галактик містить всього 10 мільйонів зірок.

Вчені за допомогою телескопа "Хаббл" виявили дві крихітні галактики, які прийшли з космічної "порожнечі". Галактики довгий час перебували в стані спокою і на даний момент в них починаються активні процеси зореутворення, повідомляється на сайті NASA.

Галактики отримали назву Риба А та Риба В. На думку астрономів, процес зореутворення почався в них лише зараз через те, що вони тривалий час провели в так званій Місцевої порожнечі – регіоні космосу, галактики в якому зустрічаються відносно рідко. Місцева порожнеча простягається на відстань 150 мільйонів світлових років. Перебування в пустці могло уповільнити еволюцію галактик.

Читайте також: Телескоп "Хаббл" зробив знімок неправильної галактики з сузір'я Рисі

Риба А знаходиться на відстані 19 мільйонів світлових років від Землі, а Риба В – на відстані 30 мільйонів світлових років від нашої планети. Кожна з галактик містить всього 10 мільйонів зірок. У галактиках міститься приблизно 20-30 молодих блакитних зірок, що свідчить про те, що вони дуже молоді, їхній вік становить менше 100 мільйонів років.

NASA

Раніше астрономи помітили, що невелика галактика, розташована в групі Скульптор, поступоворуйнується гравітаційним впливом гігантської галактики, розташованої по сусідству з нею. Виявлена галактика належить до типу карликових сфероїдальних галактик, але, на відміну від інших подібних галактик, вона має витягнуту форму, спрямовану в бік NGC 253. Така форма галактики може вказувати на те, що на неї діє гравітаційний вплив більшої галактики, який сильніше діє на ближній бік.