UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи виявили «скалку» в одному з рукавів Чумацького Шляху

Скупчення зірок і газу простягається майже на 3000 світлових років.

Астрономи виявили раніше невідому особливість галактики Чумацький Шлях: групу зірок і хмар газу, яка виходить з одного з спіральних рукавів галактики, як "скалка". Велика структура простягається приблизно на 3000 світлових років, а її орієнтація відрізняється від орієнтації самого рукава, повідомляє NASA.

Вчені висувають припущення про розміри та структуру спіральних рукавів Чумацького Шляху, але багато чого залишається невідомим: ми не можемо спостерігати нашу галактику, оскільки самі знаходимося в ній. У ході нового дослідження вчені зосередили свою увагу на рукаві Стрільця.

За допомогою телескопа «Спітцер» дослідники шукали молоді зірки, які розташовуються в хмарах газу, в яких утворюються. Телескоп фіксує інфрачервоне світло, що проникає через такі хмари, в той час як видиме - ні.

Вважається, що молоді зірки і туманності рухаються в тому ж напрямку, що і рукав, в якому вони утворюються. Вчені створили тривимірну структуру рукава за допомогою даних обсерваторії Gaia. Об'єднавши дані двох телескопів, вони з'ясували, що довга тонка структура, яка виходить з рукава Стрільця, складається з молодих зірок, які рухаються в одну сторону з однаковою швидкістю.

«Ключовою властивістю спіральних рукавів є те, наскільки сильно вони обвивають галактику. Ця характеристика вимірюється кутом нахилу. У міру того, як спіраль стає більш відкритою, кут нахилу збільшується. Більшість моделей Чумацького Шляху припускають, що рукав Стрільця утворює спіраль з кутом нахилу близько 12 градусів, але структура, яку ми дослідили, виділяється, оскільки знаходиться під кутом майже 60 градусів», - заявив провідний автор роботи Майкл Кун.

Схожі структури - їх ще називають шпорами або пір'ям - знаходили в інших галактиках. Протягом тривалого часу вчені намагалися зрозуміти, чи характерні вони і для Чумацького Шляху.

Виявлена в нашій галактиці структура містить в собі чотири туманності, відомі своєю красою: Туманність Орел, Туманність Омега, Потрійну туманність і Туманність Лагуна. У 1950-х роках астрономи провели грубі розрахунки відстані до цих зірок і заявили про існування рукава Стрільця. Це була одна з перших робіт, що підтверджують спіральну структуру нашої галактики.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Китайські астрономи запропонували нове пояснення падінню яскравості зірки Бетельгейзе

Раніше астрономи за допомогою телескопа ALMA вперше змогли зареєструвати пиловий диск навколо планети, яка знаходиться за межами Сонячної системи. Це відкриття проливає світло на формування планет і супутників в молодих зоряних системах.