UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи виявили «приховані» супутники у зовнішніх планет Сонячної системи

Вчені відкрили три раніше невідомі місяці.

Астрономи за допомогою наземних телескопів виявили три раніше невідомі супутники у зовнішніх планет Сонячної системи. Один із них обертається навколо Урана, а два – Нептуна, повідомляє Science Alert.

Таким чином, кількість супутників Урана збільшилася до 28, а Нептуна – до 16. Місяцям ще не дали офіційної назви, водночас вже відомо, що супутник Урана назвуть на честь героя з творів Шекспіра, а Нептуна – на честь морських богинь Нереїд із грецької міфології.

Читайте також: Астрономи знайшли планети, схожі на Юпітер та Нептун, біля «двійника» Сонця

«Три нещодавно відкриті супутники — найслабші, коли-небудь виявлені навколо цих двох крижаних планет-гігантів за допомогою наземних телескопів. Щоб виявити такі слабкі об'єкти, була потрібна спеціальна обробка зображень», — заявив астроном Скотт Шеппард з Наукового інституту Карнегі.

Останнім часом лідерами в гонці за кількістю супутників залишалися Сатурн і Юпітер, Уран і Нептун не були в центрі уваги. Багато в чому це пов'язано з тим, що ці планети дуже далеко від Землі, через що до них важко відправити космічний апарат і спостерігати їх у телескопи. Ймовірно, існує ще безліч супутників, які тільки належить відкрити.

У трьох виявлених місяців широкі, ексцентричні та похилі орбіти, що ускладнює їхнє виявлення. І ці орбіти відповідають тому, що вони були захоплені гравітацією планети і утримуються в дивному танці петля навколо неї.

Новий супутник Урана попередньо назвали S/2023 U1, це перший місяць цієї планети, виявлений за 20 років. Його діаметр становить близько восьми кілометрів, що робить його найменшим супутником Урана та одним із найменших супутників у Сонячній системі. Він здійснює оберт навколо Урана за 680 днів.

Яскравіший із двох супутників Нептуна попередньо назвали S/2002 N5. Його діаметр становить 23 кілометри, а орбітальний період – дев'ять років. Найменший супутник Нептуна назвали S/2021 N1, його діаметр становить 14 кілометрів, він здійснює оберт навколо планети за 27 років.

Виявлення нових супутників зовнішніх планет Сонячної системи свідчить про те, що й системи можуть мати конфігурацію, схожу з Сатурном і Юпітером. У першого з них відомо про 146 супутників, у другого – про 95 супутників.

Нагадаємо, новий аналіз деяких старих зображень Нептуна показав, що досить тривалий час вчені сприймали те, як виглядає ця планета, неправильно.