UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи виявили планету-«канібала», яка поглинула менший світ

Вона вже відома як одна з найгарячіших планет у нашій галактиці.

Вчені заявили про те, що виявили планету-канібала. Особливості її атмосфери вказують на те, що вона, ймовірно, поглинула меншу "сестру", повідомляє Science alert.

Це WASP-76b, і вона вже відома як одна з найгарячіших планет у Чумацькому Шляху. Вона здійснює оберт навколо своєї зірки за 1,8 дня, а температура її поверхні досягає 2000 градусів Цельсія. Попередні аналізи показали, що на WASP-76b йдуть дощі з заліза.

Читайте також: Вчені знайшли схожий на планету об'єкт з температурою вищою, ніж у Сонця

У ході нового дослідження міжнародна група астрономів на чолі зі Стефаном Пелетьє з Університету Монреалю ще раз глянула на цей розпечений світ. У результаті їм вдалося ідентифікувати у його атмосфері 11 окремих елементів, які вказують на схильність до поглинання планет.

WASP-76b відноситься до категорії гарячих юпітерів. Ці планети знаходяться так близько до материнської зірки, що розігріваються до неймовірних температур. Зазвичай масу таких планет можна порівняти з Юпітером, але їхній радіус набагато більший, оскільки тепло змушує їх розширюватися. Так сталося і з WASP-76b: її маса складає 90% маси Юпітера, а радіус – 185% радіусу газового гіганта Сонячної системи.

У ході дослідження вчені спостерігали за планетою за допомогою інструменту MAROON-X на телескопі Gemini North. Він дозволив ідентифікувати та визначити кількість елементів в атмосфері екзопланети.

На додаток до заліза, вже виявленого в атмосфері WASP-76b, команда виявила натрій, кальцій, хром, літій, водень, ванадій, магній, азот, марганець, калій і барій. Крім того, виявили оксид ванадію, який вперше вдалося ідентифікувати в атмосфері екзопланети.

«Ця молекула становить великий інтерес для астрономів, оскільки вона може дуже впливати на структуру атмосфери гарячих планет-гігантів. Ця молекула відіграє ту саму роль, що й озон, надзвичайно ефективно нагріваючи верхні шари атмосфери Землі», - пояснив Пелетьє.

Цікаво й те, яких елементів учені не виявили. Так, не було зафіксовано слідів металів, таких як титан та алюміній, які мають вищу температуру плавлення порівняно з тим, що було у спостереженнях. Команда вважає, що це може означати, що верхні шари атмосфери гарячих юпітерів дуже чутливі до температури і можуть дуже відрізнятися, навіть якщо їхні температури здаються близькими.

Вміст елементів, які все-таки вдалося виявити, був близьким до батьківської зірки WASP-76b, а також Сонця. Але вони дуже відрізняються від того, що спостерігається на кам'янистих планетах, таких як Земля, Венера, Марс і Меркурій. Це може бути підказкою про те, як формуються газові планети-гіганти.

Але ці ж елементи вказую на «злочин», який стався у минулому. Вміст нікелю, магнію та хрому вказує на те, що в минулому WASP-76b поглинула меншу сестру.

Раніше вчені виявили незвичайну планетну систему, яка складається з схожої на Юпітер планети, яка обертається навколо крихітної зірки, всього вчетверо більшої за себе. Ця «заборонена» комбінація може назавжди змінити уявлення про те, як формуються газові гіганти.