UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи представили відео гігантської космічної медузи

У центрі подібних об'єктів розташовується надмасивна чорна діра.

Астрономи змоделювали перетворення галактики JO194 на велетенську космічну медузу і дізналися про новий спосіб "харчування" надмасивних чорних дір, повідомляє Європейська південна обсерваторія.

Космічна медуза – зоряна система, яка проходить крізь міжгалактичну середу, багату газом. Дослідники встановили, що проходження зоряного скупчення крізь скупчення галактик призводить до утворення потоків матерії, які нагадують щупальця медузи.

Ці щупальця прямують у бік центру галактики, який містить надмасивну чорну діру. На думку дослідників, це дозволяє гравітаційному об'єкту "харчуватися" навколишнього матерією.

Раніше астрономи помітили, що невелика галактика, розташована в групі Скульптор, поступово руйнується гравітаційним впливом гігантської галактики, розташованої по сусідству з нею. Виявлена галактика належить до типу карликових сфероїдальних галактик, але, на відміну від інших подібних галактик, вона має витягнуту форму, спрямовану в бік NGC 253. Така форма галактики може вказувати на те, що на неї діє гравітаційний вплив більшої галактики, який сильніше діє на ближній бік.