UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи помітили «зодіакальне світло» на трьох екзопланетах

Відкриття може допомогти у розумінні формування інших планетних систем.

Вчені помітили ознаки так званого зодіакального світла на трьох екзоапланетах, що належать до класу надземель. Як повідомляє Space.com, спостереження за планетами з інших систем проводили за допомогою телескопа "Кеплер".

Якщо спостерігати за заходом сонця особливо темному регіоні Землі, можна побачити подобу трикутника у місці, де наше світило пішло за горизонт. Вчені називають таке явище зодіакальним світлом.

Читайте також: Астрономи зафіксували сліди водяної пари в атмосфері великої екзопланети

Явище виникає Землі тоді, коли сонячне світло відбивається від пилу, який заповнює Сонячну систему, - залишки астероїдів і частинки, залишені кометами. Нове дослідження, проведене групою астрономів і школярів з Китаю, показало, що подібне явище спостерігається в атмосфері мінімум трьох екзопланет. І це відкриття може допомогти вченим зрозуміти, як виглядають світи за межами нашої Сонячної системи.

«Якщо ми можемо побачити зодіакальне світло від далекої системи планет, то в цій системі, ймовірно, є такі компоненти, як астероїди та комети, які неможливо легко знайти іншими способами», — заявив провідний автор дослідження Цзянь Ге, астроном з Шанхайської астрономічної обсерваторії в Китай.

Ге та його колеги, серед яких були і школярі, вивчили 47 потенційно населених екзопланет, за якими спостерігав телескоп «Кеплер». Для кожної планети були зібрані дані, які отримали за допомогою інших апаратів.

За допомогою цих даних вчені відокремили планети, що світилися в інфрачервоному світлі – на довжинах хвиль, які ми сприймаємо як тепло - яскравіше, ніж очікувалося. Потім дослідники відокремили фактори, які могли б впливати на це світіння, наприклад, фонове випромінювання зірок. У результаті вони визначили три екзопланети, на яких може спостерігатися «зодіакальне світло»: Kepler-69c, Kepler-1229b та Kepler-395c. Усі вони відносяться до класу надрземель. Разом з тим, Kepler-69c може виявитися «надвенерою» - планетою трохи більшою, ніж Венера, але такою ж негостинною.

Оскільки «зодіакальне світло» поки що виявили лише на трьох із 47 кандидатів, говорити про те, що це поширене явище на потенційно населених планетах не можна. Разом з тим, дослідники сподіваються, що надалі кількість таких небесних тіл збільшиться, оскільки будуть задіяні потужніші телескопи.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше вчені з Інституту астрономії Товариства Макса Планка виявили біля червоного карлика неподалік Сонця землеподібну планету, якій вдалося зберегти свою атмосферу. Вона допоможе вченим вивчати атмосфери інших світів.