UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи отримали знімок зірки, що "краде" матерію сусідки

Менша із зірок подвійної системи поглинає речовину свого компаньйона.

Вчені за допомогою Дуже великого телескопа отримали зображення подвійної системи R Aqu, яка розташовується на відстані 650 світлових років від Землі. Як повідомляється на сайті Європейської південної обсерваторії, незважаючи на те, що зазвичай зірки в подвійній системі співіснують мирно, взаємодія в цій парі набагато більш бурхлива.

Менша із зірок системи, білий карлик, постійно зриває оболонку зі свого сусіда, червоного гіганта. Більша зірка відноситься до змінних типу Міри Кита - міридам. Ці зірки під кінець життя починають пульсувати, і коли їхні зовнішні оболонки розширюються і відлітають в міжзоряну порожнечу, стають у тисячу разів яскравішими за Сонце. Білий карлик стягує на себе речовину зовнішніх оболонок свого великого сусіда. На знімку видно джети – струмені зоряної речовини, яка викидається червоним гігантом.

Іноді на поверхні білого карлика накопичується достатньо речовини для того, щоб почався термоядерний спалах нової зірки – подія, під час якої в простір викидається величезна кількість матерії. Залишки спалахів нової, що відбувалися в минулому, видно на знімку як протяжну газову туманність, що розповсюджується в сторони від R Водолія.

Раніше астрономи помітили, що невелика галактика, розташована в групі Скульптор, поступово руйнується гравітаційним впливом гігантської галактики, розташованої по сусідству з нею. Виявлена галактика належить до типу карликових сфероїдальних галактик, але, на відміну від інших подібних галактик, вона має витягнуту форму, спрямовану в бік NGC 253. Така форма галактики може вказувати на те, що на неї діє гравітаційний вплив більшої галактики, який сильніше діє на ближній бік.