UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи отримали знімок квазара з далекої галактики

Він знаходиться на відстані 7,5 мільярдів світлових років від нас.

Астрономи проєкту Event Horizon Telescope одержали зображення квазара, розташованого в серці далекої галактики. Він випромінює надзвичайно велику кількість енергії, повідомляє Space.com.

Квазар знаходиться в центрі галактики NRAO 530. Він є активним галактичним ядром, яке включає надмасивну чорну діру і диск речовини, що падає в неї , яка закручується, прискорюється і розжарюється до величезних температур, викидаючи випромінювання на різних довжинах хвиль.

Читайте також: Астрономи знайшли галактику, яка не випромінює світло

Event Horizon Telescope відомий тим, що отримав перше пряме зображення чорної діри. Зображення квазара є унікальним, оскільки було отримано в результаті спостережень у квітні 2017 року, до того, як телескоп отримав зображення чорної діри галактики М87 або Стрільця А*, що знаходиться в Чумацькому Шляху. Знімок квазара був підготовкою до цих спостережень.

Вчені зізнаються, що NRAO 530 – найдальший об'єкт з усіх, зображення яких вдавалося отримати за допомогою Event Horizon Telescope. Світло від нього йшло до Землі 7,5 мільярдів світлових років.

Чорні діри жадібно поглинають речовину, яка знаходиться навколо них, але не весь цей матеріал падає за горизонт подій. Магнітні поля квазарів направляють речовину до полюсів, де частинки збиваються в яскраві струмені, що вириваються зі швидкістю світла. Такі джети можуть простягатися на сотні тисяч світлових років від квазарів. Але як вони з'являються, залишається загадкою для вчених.

NRAO 530 також є блазаром. Це тип квазара, який розташований таким чином, що джети матеріалу здаються спрямованими на спостерігача на Землі.

Astrophysical Journal

Раніше NASA показало знімок галактики NGC 6872, яка є найбільшою з відомих спіральних галактик у Всесвіті. Об'єкт простягається на 522 тисячі світлових років.