UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астронавти NASA, які застрягли на МКС, повернуться на Землю у 2025 році

Корабель повернеться на Землю без пілотів.

Після тижнів дебатів NASA виключило можливість повернення двох астронавтів з МКС на Землю на борту капсули Starliner компанії Boeing, повідомляє CBSNews.

Космічне агентство вирішило не ризикувати життями Баррі Вілмора та Суніти Вільямс.

Незважаючи на успішні випробування маневрових двигунів Starliner, детальний аналіз і підтвердження того, що витік гелію в руховій установці не збільшився, NASA дійшло висновку, що немає жодних доказів того, що системи продовжать працювати в нормальному режимі, забезпечуючи безпечне сходження з орбіти, входження в атмосферу і приземлення.

Це рішення означає, що двоє з чотирьох астронавтів Crew 9, запуск якого на Міжнародну космічну станцію на борту корабля SpaceX Crew Dragon заплановано на 24 вересня, не братимуть участь у експедиції, щоб командир Starliner Баррі Вілмор і другий пілот Суніта Вільямс змогли повернутися додому замість них у лютому наступного року.

«NASA вирішило, що Бутч і Суні повернуться з Crew 9 в лютому наступного року, а Starliner повернеться без екіпажу. Рішення повернути Starliner додому без екіпажу - це результат того, що наша основна цінність — безпека», - сказав адміністратор агенції Білл Нельсон. 

Вілмор і Вільямс, ветерани-випробувачі, які вже втретє відвідали космічну станцію, спочатку мали провести в лабораторії трохи більше тижня під час першого пілотованого випробувального польоту Starliner, який стартував 5 червня.

Читайте також: Застрягли у космосі: як місяці на МКС можуть вплинути на сприйняття часу астронавтами Starliner

Тепер вони проведуть на орбіті щонайменше 262 дні - майже дев'ять місяців - і повернуться на Землю приблизно 22 лютого разом з двома членами Crew 9, які виконуватимуть звичайне шестимісячне чергування.

Таким чином, Вілмор і Вільямс стануть першими в історії астронавтами, які здійснять політ у космос на борту чотирьох різних космічних кораблів: космічного шаттла NASA, російського «Союзу», Starliner компанії Boeing і Crew Dragon компанії SpaceX.

6 вересня Starliner отримає команду відстикуватися від переднього порту космічної станції, щоб здійснити непілотоване входження в атмосферу і приземлитися в штаті Нью-Мексико.  

З відльотом Starliner, врятувати астронавтів у разі надзвичайної ситуації зможе лише чотиримісна капсула Crew 8. У разі потреби вона слугуватиме рятувальною шлюпкою до прибуття поромного судна Crew 9.

Щойно капсула з екіпажем Crew 9 пристикується, четверо членів Crew 8, які завершують свою шестимісячну експедицію, переконфігурують корабель для нормального розстикування і  близько 1 жовтня, як і планувалося, повернуться на Землю. Вілмор і Вільямс залишаться на борту станції разом з двома членами Crew 9, які стартують 24 вересня.