UA / RU
Підтримати ZN.ua

Археологи знайшли в Німеччині пиріг віком 79 років

Вибухи бомб перетворили пиріг на чіпс.

Археологи виявили в підвалі міста Любек пиріг з лісовим горіхом і мигдалем, який «спекли» 79 років тому. Зараз він виглядає як обвуглена мумія, пише Live science.

Незважаючи на те, що з моменту виготовлення десерту пройшло майже 80 років, все ще чітко можна зрозуміти, що це саме пиріг. Він підсмажився під час повітряного нальоту часів Другої Світової війни, але залишилися недоторканими горіхова начинка, форма торта, прикраси з глазурі і навіть вощений папір, в який обгорнули пиріг.

Археологам і раніше вдавалося знайти спалені залишки їжі, приготовленої багато років тому. Але знайти щось, що збереглося настільки добре, дуже складно.

Читайте також: Археологи знайшли в Ізраїлі величезну 1500-літню виноробню — відео

Британські королівські військово-повітряні сили здійснили бомбардування Любека вночі 28 березня 1942 року. Виявлений пиріг тільки дістали з обгортки, коли на будівлю обрушилися бомби і вона впала. Якимось чином пиріг не був розчавлений, а жар полум'я швидко обпалив його і карбонізував.

Любек був заснований в 1143 році і є одним з середньовічних міст західної Європи, які збереглися найкраще. У 1987 році місто було внесено до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Раніше вчені проаналізували ДНК в фекаліях стародавнього європейського соледобувача, що жив близько 2600 років тому. Вони виявили, що в калі містилися мікроби для виробництва пива і блакитного сиру.