UA / RU
Підтримати ZN.ua

Алло, це пес! У Британії створили «собакофон», за допомогою якого домашні улюбленці можуть дзвонити господарям

DogPhone дає тварині вибір: спілкуватися чи ні зі своїм господарем по відеозв'язку.

«У зоомагазинах повно девайсів, які дозволяють господарям тварин здійснювати відеодзвінки додому та дистанційно спостерігати за улюбленцем, який залишився вдома один. Ми подивилися на це з іншого боку і вирішили перевірити: якщо можливість робити дзвінок надати самій тварині - чи буде вона дзвонити?» - розповідає вчена Іллєна Хірський-Дуглас із Університету Глазго. Разом із колегами з університету Аалто у Фінляндії та своїм 10-річним лабрадором Заком вона розробила пристрій, за допомогою якого собака може вийти на зв'язок зі своєю людиною.

Гаджет DogPhone («собакофон») є м'яким м'ячем, всередині якого є датчик руху. Коли собака починає грати з м'ячем, підключений до нього ноутбук або смартфон, що стоїть вдома, надсилає виклик господареві.

Крім того, якщо господар сам захоче зателефонувати вихованцю, собака матиме вибір: прийняти або проігнорувати дзвінок.

Читайте також: Собаки здатні вичленувати слова в мові людини – вчені

Вчена Хірський-Дуглас тестувала девайс зі своїм собакою три місяці. Спочатку виклики були рідкими, потім у датчику знизилася чутливість і його лагодили, але в результаті за останній місяць пес Зак почав дзвонити господині частіше - в середньому 5 разів на день.

«Звичайно, ми не можемо точно знати, чи знав Зак про причинний зв'язок між рухом м'яча та дзвінком. Однак ясно, що в деяких випадках він безперечно цікавився тим, що бачив, і що він виявляв ту ж поведінку, що і коли ми фізично разом», - каже вчена.

За її словами, Зак кілька разів підносив до екрану свої улюблені іграшки та виявляв інтерес, коли вона показувала йому свій офіс, ресторан, метро та вуличного музиканта.