UA / RU
Підтримати ZN.ua

Акули використовують магнітне поле для міграцій на великі відстані

Вчені провели експеримент за участю акул-молотів.

Вчені з університетів штату Флорида і Техас заявили про те, що акули використовують магнітне поле Землі, щоб переміщатися на великі відстані. До такого висновку вони прийшли, провівши експеримент за участю акул-молотів, повідомляє Naked science.

Акули можуть переміщатися на десятки тисяч кілометрів, але вчені досі не можуть зрозуміти, як їм це вдається, і як риби орієнтуються в просторі. Крім того, дослідження показали, що ці риби здатні відчувати магнітні поля, можливо, що ці два факти якось пов'язані.

У ході дослідження вчені відловили 20 молодих особин акул-молотів. Їх окремо поміщали в круглий басейн, магнітні поля в якому були спеціально змодельовані і модифікувалися по ходу експериментів.

Виявилося, що коли магнітне поле імітувало умови, при яких Північний полюс був далеко від місця, де зловили риб, а Південний - близько, вони пливли на північ. У зворотній конфігурації полів тварини прагнули плисти на південь. Коли ж магнітне поле збігалося з умовами того місця, де були спіймані акули, вони не проявляли ніяких вподобань в напрямках свого руху. Ймовірно, акули відчували себе комфортно і не прагнули залишити «правильне» місце.

Виявилося також, що риби реагують тільки на ті напрямки магнітного поля, з якими стикалися під час подорожей, а не на окремі їх показники. Ймовірно, що подібними здібностями володіють і інші риби і деякі тварини, які мешкають в океані.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Вчені знайшли в США останки нового виду древніх акул

Раніше біологи з Гавайського Інституту морської біології прийшли до висновку, що самки китових акул є найбільшими рибами. Довжина їхнього тіла може досягати 14,5 метрів.