UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Нідерландах хочуть стати піонерами у використанні відеоповторів під час матчів

Суперечні моменти у футбольних поєдинках можуть забрати не тільки заслужену перемогу, але й визначити долю футболістів і тренерів. Впровадження перегляду відеоповторів могло б полегшити роботу суддям.

Слідом за офіційним запровадженням системи відеофіксації взяття воріт, яка пройшла випробування іграми чемпіонату світу-2014, техніка знову може прийти на допомогу суддям.

Королівський футбольний союз Нідерландів розраховує отримати дозвіл від Ради за правилами (ІФАБ) на експеримент з відеоповторами. Мова йде про те, щоб вже цього року ввести до складу суддівської бригади ще одного арбітра, який переглядав би відео. Голландці хочуть протестувати нововведення в турнірі для молодіжних команд, інформує "Спорт-Експрес".

Ідея полягає в тому, щоб дозволити кожному з тренерів по разу за тайм звертатися по допомогу до так званого відеоарбітра, щоб той дав оцінку тому чи іншому суперечному епізоду. Причому судді на прийняття рішення будуть виділяти зовсім небагато часу - мова може йти про 10-15 секунд.

Додамо, що в інших видах спорту, таких як хокей, фехтування, суддям дозволяють переглядати відео з суперечними моментами, однак здійснюється такий перегляд по-різному. У хокейних поєдинках рефері або на прохання команд, або самостійно, може прийняти рішення переглянути той чи інший епізод, під час якого шайба могла влетіти у ворота. У фехтуванні спортсмен має право лише кілька разів за матч попросити суддю скористатися "телевізором".

Як би там не було, але статистика показує, що незважаючи на людський фактор, суперечні моменти в більшості випадків вирішуються в правильному ключі.

Нагадаємо, що на чемпіонаті світу у Бразилії система відеофіксації взяття воріт двічі допомагала суддям - в іграх груповому турнірі. І якщо Франція і без техніки могла б розібратися з Гондурасом (3:0), Коста-Ріці в матчі з Італією "комп'ютер" допоміг по-справжньому - гол був, а суддя зараховувати його не поспішав.

Читайте також:

ФІФА дозволила арбітрам використовувати під час матчів балончики з фарбою

Мішель Платіні пишається війною з президентом ФІФА Блаттером

Француз Жером Шампань має намір стати президентом ФІФА і змінити правила гри в футбол