UA / RU
Підтримати ZN.ua

У ФБР зацікавилися російським ЧС-2018

Напередодні ФІФА заявила, що у розслідуванні, проведеному членом організації Майклом Гарсією, не виявлено порушень у процесі визначення країни-господині ЧС 2018 і 2022 роках. Однак поки що у справі не поставлена крапка.

Федеральне бюро розслідувань може зробити свій внесок у те, що чемпіонат світу з футболу в 2018 році буде перенесено з Росії до іншої країни.

13 листопада стало відомо, що у ФІФА не виявила порушень у процесі вибору господаря чемпіонатів світу 2018 і 2022 році - в Цюріху вважають, що Росія і Катар перемогли своїх конкурентів і отримали право провести мундіаль в чесній боротьбі.

Однак через кілька годин один з членів Комітету з етики ФІФА Майкл Гарсія, який власне і проводив розслідування подій грудня 2010-го, а раніше працював на прокурорської посади в США, заявив, що результати його праці були подали розголосу не в повному вигляді. Тому він заявив, що буде оскаржувати рішення ФІФА.

Трохи пізніше словами Гарсії зацікавилися в ФБР - як виявилося, організації займалася розслідуванням окремих видів діяльності ФІФА протягом декількох років. І зараз агенти мають намір отримати доступ до матеріалів, які назбирав Майкл Гарсія. Тим не менш, поки офіційні особи ФБР не коментують ситуацію.

Додамо, що спочатку на проведення ЧС-2018 претендувала Англія, однак у підсумку ця країна програла голосування Росії. Що стосується мундіалю-2022, то Катар обійшов у голосуванні США. Процес вибору країн-господарок проходив в один день, тому і розслідування стосується обох чемпіонатів.

Слід зазначити, що ЧС-2018 розглядався багатьма політиками, в тому числі і американськими сенаторами як елемент політичного опору агресії Російської Федерації.

На початку березня 2014 року американські сенатори Марк Кірк і Ден Коутс направили листа голові ФІФА Зеппу Блаттеру з проханням призупинити членство Росії у Міжнародної футбольної федерації і забрати у держави право проведення чемпіонату світу з футболу в 2018 році за окупації Криму.

Коутс і Кірк апелювали до статті 3 правил ФІФА, яка свідчить: "дискримінація проти країни, особистості або групи людей, на підставі расової, етнічної, національної, соціальної та інших ознак, може бути покарана дискваліфікацією або виключенням зі змагань".