UA / RU
Підтримати ZN.ua

Шумахер поки не говорить, але відкриває очі і радіє дружині

Семиразовий чемпіон світу вийшов з коми, його було виписано з лікарні, де спортсмен провів найскладніші півроку у своєму житті. Тепер у нього попереду тривалий процес реабілітації.

Семиразовий чемпіон світу з перегонів серії Формула-1 Міхаель Шумахер, який вийшов із шестимісячної коми, поки не може говорити, але відкриває очі і чує звуки.

Найактивніше спортсмен реагує на присутність своєї дружини Корінни, повідомляє німецький таблоїд Bild. Шумахер швидко втомлюється, йому потрібен відпочинок. Тому спілкування з гонщиком зведено до мінімуму.

Окрім того, Шумахер може тепер деякий час обходитися без апарату штучного дихання, до якого був підключений раніше протягом тривалого часу. Спортсмен за час хвороби втратив понад 20 кілограмів ваги і тепер при зрості в 1,74 метра важить всього лише близько 55 кілограмів. Ще під час перебування Міхаеля у комі, лікарі та фізіотерапевти почали підтримувати тіло спортсмена в русі для того, щоб почати відновлювати м'язи.

Раніше менеджер автогонщика Сабіна Кем повідомила, що Шумахер вийшов з коми і покинув госпіталь у Греноблі CHU Grenoble, в якому перебував понад півроку. Тепер у нього попереду тривала фаза реабілітації, його перевели у спеціалізовану клініку у Лозанні - університетський госпітальний центр кантону Во. На думку експертів, фаза реабілітації може тривати довгі місяці.

Лікарня знаходиться менш ніж за 40 кілометрів від місця проживання Шумахера - міста Гланд на озері Леман у Швейцарії. Як повідомив представник центру Дарсі Крістен, родина спортсмена перебуває разом з ним і живе у спеціально обладнаному для неї приміщенні. Протягом усіх шести місяців, які Шумахер перебував у Греноблі, дружина спортсмена Корінна щодня приїжджала до нього з Гланда за 170 кілометрів, а ввечері їхала додому до дітей - 17-річної доньки та 15-річного сина, повідомляє газета.

Нагадаємо, що Шумахер отримав важку травму голови під час катання на гірських лижах у французьких Альпах 29 грудня 2013 року. Відтоді він перебував у штучній комі в університетському госпіталі Гренобля, де переніс дві операції. У квітні в його стані став спостерігатися деякий прогрес: фази пробудження з коми ставали все довшими, він чув голоси і реагував на дотики.

Як повідомила поліція, основною причиною падіння Шумахера стало те, що під час спуску на складній трасі, він з'їхав убік, де наїхав на один з каменів, непомітних під шаром снігу. Незважаючи на те, що гонщик був у шоломі, наслідки удару головою виявилися серйозними. !zn

Читайте також:

Лікарі дозволили транспортувати травмованого Шумахера з лікарні додому

Поліція розповіла про розслідування падіння Шумахера

Експерти оцінили шанси Міхаеля Шумахера на одужання

Лікарі клініки Гренобля спростували інформацію про смерть Міхаеля Шумахера