UA / RU
Підтримати ZN.ua

КХЛ має намір зрівняти російські і закордонні клуби за кількістю легіонерів

У Континентальній хокейній лізі хочуть збільшити ліміт на іноземних хокеїстів і скоротити "молодіжний ліміт".

На раді керівників клубів Континентальної хокейної ліги (КХЛ), що відбулася 17 грудня, обговорювали збільшення ліміту на легіонерів і скорочення ліміту на молодих гравців.

Обидва обмеження, як неважко здогадатися, напралено на збільшення представництва у турнірі російський хокеїстів.

Ліміт на легіонерів запропоновано збільшити з нинішніх п'яти гравців до семи, щоб російські клуби були в рівних умовах із зарубіжними, які не обтяжені лімітами і можуть залучати необмежену кількість легіонерів за невеликі гроші.

Цю пропозицію ще необхідно обговорити з Федерацією хокею Росії (ФХР), голова якої Владислав Третяк, навпаки, не раз закликав до посилення ліміту.

Відзначимо, що у складі українського представника у КХЛ донецького "Донбасу" виступає принаймні три чверті хокеїстів з іноземним (не українським паспортом). При цьому донеччани дотримуються правила для неросійських клубів ліги - мати у складі як мінімум п'ятьох хокеїстів збірної своєї країни.

Окрім того, на раді було запропоновано скоротити ліміт на молодих гравців, оскільки цей захід не діє: абсолютна більшість команд включає в заявку воротарів 1992 року народження і молодше, які займають одне з обов'язкових місць під "лімітчиків" і у результаті не отримують ігрову практику навіть у клубах КХЛ або ВХЛ.

Така ситуація виникала і в "Донбасі" з воротарем молодіжної збірної України Михайлом Шевчуком, який не раз в сезоні опинявся в заявці на матч КХЛ, але при цьому не виходив на лід. Тоді як у матчах Молодіжної хокейної ліги за "Молоду Гвардію" він участі не брав.

"Одноголосно всі клуби висловилися за те, щоб прибрати з заявки на матч двох молодих гравців і повернутися до попереднього інституту, коли два молодих гравці могли включатися в заявку, але необов'язково", - цитує "Р-Спорт" віце-президента ліги з хокейним операціями Володимира Шалаєва.

"Більше того, вже зараз ми поставимо перед правлінням ліги питання, щоб із цих обов'язкових молодих гравців виключити воротаря. Залишиться один обов'язковий молодий гравець - польовий. Намагатимемося вирішити питання вже після перерви в чемпіонаті".

Відзначимо, що подібне правило існувало і в інших чемпіонатах, у тому числі частково і в українському, однак у підсумку його введення ніколи не досягало початкової мети - награвання молодих і талановитих гравців молодіжної та національної збірної. У гонитві за результатом клуби зводили молодіжний ліміт до пустої формальності.

Нагадаємо, що в чемпіонаті КХЛ донецький "Донбас" йде на третьому місці турнірної таблиці Конференції Захід. Наступний матч донеччани проведуть 25 грудня проти челябінського "Трактора". !zn

Читайте також:

Молодого українського хокеїста визнано найкращим новачком тижня у КХЛ

Український хокеїст зірвав овації у 26 тисяч плюшевих ведмедиків в матчі канадської ліги

Хокейна Ліга Чемпіонів пройде без клубів з Росії

"Донбас" обіграв команду воротаря з Києва, який прийняв російське громадянство