UA / RU
Підтримати ZN.ua

Двох олімпійських призерів-легкоатлетів з України дискваліфіковано за допінг

На допінгу попалися бронзова призерка Пекіна Олена Антонова та володарка такої ж медалі в Лондоні Єлизавета Бризгіна. Втім, проби були взяті через рік після завоювання медалей.

Українські легкоатлети 41-річна Олена Антонова і 23-річна Єлизавета Бризгіна, які завоювали олімпійську бронзу відповідно в 2008 і 2012 роках, отримали дворічну дискваліфікацію за вживання заборонених препаратів.

Їх допінг проби були взяті через рік після завоювання олімпійських нагород, тому, швидше за все, Міжнародний олімпійський комітет не буде забирати нагороди у їх законних власниць.

Також Виконком Федерації легкої атлетики України прийняв рішення дискваліфікувати ще двох спортсменів, в допінг-пробах яких знайдено заборонені препарати - Романа Авраменка, який посів 5-е місце на ЧС-2013 і найстаршого легкоатлета у складі олімпійської збірної-2012, 46-річного молотобійця Олександра Дриголя.

Бронзова призерка Пекіна в метанні диску Антонова вже кілька років, як завершила кар'єру спортсменки, працює в структурах міністерства молоді і спорту: позитивну реакцію дала її допінг-проба, взята на чемпіонаті світу в Берліні в 2009 році.

Що стосується Бризгіної, яка завоювала бронзу в естафеті 4Х100 м, то вона понесе покарання за більш свіже порушення: наявність у крові заборонених препаратів (а йдеться про дростанолон - препарат, який здатний підвищувати витривалість спортсмена) було виявлено на чемпіонаті світу в Москві, який проходив у столиці Росії в серпні 2013 року.

Нагадаємо, що там Бризгіна брала участь у двох дисциплінах - на 200-метрівці в естафеті. І якщо на спринтерській дистанції українка тільки претендувала на потрапляння у фінал (хоча і мала непогані шанси пробитися), посівши у своєму півфінальному забігу 5-е місце, то в естафеті українська команда розглядалася фахівцями як один з претендентів на п'єдестал. Втім, через затримки у передачі естафетної палички на стадії від Марії Ремінь Єлизаветі Бризгіній, українки не зуміли потрапити у фінал.

Як повідомляє "СЕ в Україні", Рішенням виконкому ФЛАУ Єлизавету Бризгіну дискваліфікували на два роки, починаючи з 28 серпня 2013-го. Всі результати, показані на останньому чемпіонаті світу будуть анульовані. Спортсменка погодилася з вердиктом, хоча свою провину не визнала.

"Я свідомо не приймала ніяких заборонених препаратів", - наполягає у своєму коментарі прес-службі ФЛАУ Єлизавета Бризгіна, донька олімпійських чемпіонів Ольги та Віктора Бризгіних.

"Не можу пояснити, як дростанолон з'явився в моєму організмі. Я уважно стежу за складом всіх ліків та препаратів, які застосовую для відновлення, оскільки несу відповідальність не тільки за себе. Я не можу ризикувати ні своїм ім'ям, ні престижем нашої естафетної команди", - резюмувала спортсменка.

Також повідомляється, що у вживанні допінгу підозрюється український списометальник Роман Авраменко, який посів п'яте місце на чемпіонаті світу в Москві. Авраменко точно так само не визнав провину, але погодився з дворічною дискваліфікацією, яка закінчиться 29 серпня 2015-го року. В його організмі був знайдений дегидрохлорометилтестостерон, який сприяє зростанню результатів важкоатлетів, бодібілдерів і легкоатлетів, зокрема метальників молота і списа, а також ядровиків.

Авраменко зазначив, що стежить за своєю дієтою і приймає лише дозволені препарати і харчові добавки для відновлення, тому для нього залишається загадкою, як препарат потрапив до його організму.

Примітно, що ніхто з вищевказаних спортсменів не став вимагати розтину проби-Б, відразу ж визнавши свою провину.

Зазначимо, що раніше в нинішньому сезоні за вживання заборонених препаратів був дискваліфікований американський бігун Тайсон Гей, який був одним з претендентів на медалі чемпіонату світу в Москві. Згодом офіційно було підтверджено, що заборонені речовини виявили і у двох ямайців - колишнього рекордсмена світу в бігу на 100 метрів Асафи Пауелла і віце-чемпіонки Олімпіади-2012 в естафеті 4х100 м Шерон Сімпсон. !zn

Читайте також:

Вчені вивчили речовину, здатну зробити з будь-якої людини професійного атлета

Дискваліфікований за допінг Ленс Армстронг повернув бронзову медаль Олімпіади в Сіднеї

Вчені довели, що антидопінгова система в спорті приречена на провал

Китай звинуватили у виробництві практично всього допінгу в світі