UA / RU
Підтримати ZN.ua

Через сім років український борець Ібрагім Алдатов знову завоював золото чемпіонату світу

Вдало стартували українські борці на світовому форумі у Будапешті, який почався на тлі повернення боротьби в олімпійську програму.

Український борець Ібрагім Алдатов (до 84 кг), перемігши у фіналі чемпіонату світу у Будапешті кубинця Рейніреса Салас-Переса, завоював перше на змаганнях золото для української збірної.

В кар'єрі Алдатова - це другий успіх подібного масштабу: на ЧС-2006 він ставав чемпіоном світу, проте тоді українець осетинського походження виступав у категорії до 74 кг.

У другий день турніру у столиці Угорщини срібло взяв Ален Засєєв (120 кг), який поступився у фіналі Хаджимураду Гацалову. А на старті змагань бронзу здобув представник України в категорії до 96 кг Павло Олійник, який навесні виграв чемпіонат Європи.

Зазначимо, що чемпіонат світу з боротьби проходить на тлі важливої події в історії цього виду: на Сесії Міжнародного олімпійського комітету боротьбу було повернуто в програму Ігор. Саме з цієї причини до світового форуму буде прикута підвищена увага.

Як повідомляє видання "Коммерсант", в лютому МОК рекомендував виключити спортивну боротьбу з програми Олімпійських ігор, після чого Міжнародна федерація об'єднаних стилів боротьби (FILA) провела значну роботу. Члени МОК тиждень тому на сесії у Буенос-Айресі проголосували за те, щоб спортивна боротьба була представлена у програмі літніх Олімпіад 2020-го та 2024 років. Значний вплив на це рішення здійснили нові правила боротьби, за якими нині будуть проводитися змагання в Будапешті.

Так, змінено порядок отримання очок у поєдинку, зокрема, якщо який-небудь з борців проявляє пасивність, тобто не проводить жодних дій на килимі, перебуваючи у стійці. Після історичної зустрічі у Буенос-Айресі президент ФІЛА Ненад Лаловіч, жартував, обіцяючи, що на нових правилах боротьби буде знатися навіть домогосподарка. Наскільки його слова відповідають дійсності, а також, що скажуть про нововведення самі спортсмени, дізнаємося вже після фінішу світового форуму.

Зазначимо, що після вільників у змагання вступлять борці греко-римського стилю, а також представниці жіночої боротьби. До речі, для українки Аліна Стадник-Махіні виступ на ЧС у Будапешті стане останнім у формі збірної України - вона вирушає в Азербайджан, де і продовжить свою кар'єру. За тим самим маршрутом, але минаючи Будапешт, поїхала Наталія Синишин. Раніше за азербайджанську команду почала виступати українка Марія Стадник. !zn

Читайте також:

Універсіада: ще кілька українських медалей у боротьбі

Олімпіада в 2020 році пройде в Токіо