UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський вніс до ВРУ подання про відставку генпрокурора

На цій посаді Андрій Костін трохи більше як два роки.

Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради подання щодо звільнення генерального прокурора Андрія Костіна. Згідно з даними на сайті ВРУ, подання внесли 28 жовтня.

«Вношу пропозицію щодо надання згоди Верховної Ради України на звільнення А. Костіна з посади генерального прокурора. Представляти це подання на засіданні Верховної Ради України уповноважується представник президента України у Верховній Раді Г. Михайлюк», – йдеться у поданні.

Про свою відставку Костін заявив 22 жовтня. За словами генпрокурора,  останнім часом в органах прокуратури виявили багато ганебних фактів зловживань, тому він вважає за необхідне подати у відставку з посади голови ОГП.

Зазначимо, що менш ніж за пів години до того, як стало відомо про бажання Костіна звільнитися, Зеленський заявив, що провів засідання Ради нацбезпеки та оборони щодо ситуації з МСЕК і зловживаннями посадових осіб різних державних органів із отриманням інвалідності. Президент тоді також заявив, що «повинна бути й політична відповідальність генерального прокурора за ситуацію в органах прокуратури України».

Читайте також: На Хмельниччині 49 прокурорів оформили інвалідність в голови МСЕК Крупи: Костін призначив розслідування

Андрій Костін став генпрокурором у липні 2022 року. Його повноваження мали закінчитись у 2028 році. На цій посаді Костін замінив Ірину Венедіктову, яка також пішла у відставку раніше, ніж закінчився її термін у кріслі голови ОГП. Венедіктову спочатку відсторонив своїм указом Зеленський, а потім ВРУ висловила їй недовіру та відправила у відставку.

Історії зі звільненням Костіна передувала низка заяв правоохоронців про зловживання у МСЕК, у різних регіонах України. Згодом журналіст Юрій Бутусов повідомив, що голова медико-соціальної експертної комісії Хмельницької області Тетяна Крупа, яку підозрюють у незаконному збагаченні, оформила інвалідність другої групи для 49 співробітників обласної прокуратури, в тому числі для обласного прокурора Олексія Олійника. Після цього в ОГП почали розслідування, а Зеленський заявив, що чекає швидких рішень від Служби безпеки, Державного бюро розслідувань та Офісу генпрокурора.