UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський розповів, як просуваються переговори щодо поставок вакцини з ЄС

За п'ять років після скандального номера в Юрмалі екслідер «Кварталу 95» та чинний голова держави визнав: «Стояти з простягнутою рукою неприємно».

Президент України Володимир Зеленський розповів про переговори з лідерами європейських держав щодо поставок вакцин від коронавірусу. За словами гаранта, вони готові допомагати з власних запасів, але партії не будуть великими.

«Країни ЄС, з якими у нас чудові відносини - я зв'язувався з їх лідерами. І вони казали, що допомагатимуть потроху з власних запасів вакцини», - зазначив він у програмі Axios на телеканалі HBO.

Відповідаючи на запитання журналіста щодо ситуації з вакцинацією в країні та закупівлі китайської вакцини Sinovac, Зеленський поскаржився на те, що Україна «не в пріоритеті» у Європейського Союзу чи інших країн світу.

«Це складно пояснювати народові, що нам даватимуть потроху... Але дуже неприємно усвідомлювати, що ти стоїш із простягнутою рукою», - додав він.

Відзначимо, низка держав почали укладати контракти на поставку провідних вакцин, коли ті перебували на фінальних стадіях клінічних випробувань. Станом на грудень минулого року забезпечити населення вакцинами змогли не тільки багаті Канада, США і та країни ЄС - договори на передзамовлення уклали, наприклад, Еквадор, Коста-Ріка, Панама, Ліван, Перу, Філіппіни, Марокко.

Україна ж є найбільшою з восьми країн Європи, де досі не почалася вакцинація. Хоча заяви про переговори з виробниками вакцин лунали з весни 2020 року, за весь цей час було укладено лише один контракт на поставку 1,9 млн доз. У причинах провалу поставок розбиралася Алла Котляр у статті «Антиділа».

Читайте також: Євросоюз привітав рішення про виділення Україні 117 тисяч доз вакцини Pfizer

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) закликала держави із запасом вакцин ділитися ними з іншими країнами.

«Ми просимо країни: щойно ви вакцинували ці групи населення (медперсонал і людей з груп ризику - ред.), зробіть так, щоб надати іншим країнам доступ до ваших вакцин», - заявила представниця ООЗ Маргарет Харріс.

На сьогодні найбільші запаси у Канади - їх вистачить, щоб вакцинувати населення кілька разів до кінця 2021 року.

Чи варто країнам «Східного партнерства» розраховувати на максимальну підтримку ЄС у боротьбі з пандемією коронавірусу, читайте у статті Василя Зорі «Лакмусовий папірець щеплень» у ZN.UA.