UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський про експорт українського зерна: ключовий ризик досі не знято

Зберігається загроза російських терактів і провокацій.

Попри те, що Україні вдалося відновити експорт зерна, ключовий ризик – безпековий – зберігається, повідомив президент України Володимир Зеленський під час вечірнього звернення.

«Вдалося відновити морський експорт української агропродукції. Наші порти на Чорному морі знову працюють. Проте ключовий ризик – безпековий – досі не знято. Загроза російських провокацій і терактів залишається», - наголосив Зеленський.

Президент закликав партнерів виконати свою частину зобов’язань і гарантувати безпечність постачання української агропродукції, щоб не допустити глобальної продовольчої кризи.

Читайте також: Війна РФ проти України призведе до голоду 40 млн людей у світі, Африка постраждає найбільше — посол США в ООН

Нагадаємо, 22 липня Україна, Туреччина та Росія за підтримки генсекретаря ООН домовилися щодо забезпечення безпечного експорту зерна з українських портів. Але вже наступного дня Росія вдарила ракетами по Одеському порту, поставивши під загрозу експорт зерна.  

Нині західні партнери розробляють альтернативні шляхи експорту зерна, та готують спецгарантії для судновласників, щоб спонукати їх не боятися відпускати судна до українських портів.