UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський поділився очікуваннями від переговорів з Байденом і Меркель

Однією з ключових тем переговорів стануть ризики запуску російського газопроводу «Північний потік-2».

Президент України Володимир Зеленський розповів про очікування від зустрічей із президентом США Джо Байденом і канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель.

В інтерв'ю НВ, Washington Post, Liberation, «Новій Газеті» і Funke Media Зеленський повідомив, що не знав про плани Меркель зустрітися з президентом РФ Владіміром Путіним до візиту в Україну, але спокійно ставиться до такої послідовності зустрічей канцлерки.

«Я загалом дуже спокійно ставлюся, коли люди кудись літають, якщо цей результат не впливає погано, наприклад, на нашу державу.... Але я не знав, що вона буде у президента Росії, я думаю, що вона, напевно, і не повинна нам говорити, що вона кудись перелітає. Тому я впевнений, що вона прилетить з якимось баченням, з якимось загальним результатом», - зазначив Зеленський.

Від зустрічі Путіна і Меркель Зеленський чекає обговорення питання «Північного потоку-2» і майбутнього транзиту газу через Україну, і уточнює, що ще не знає всіх питань, які обговорюватимуть з Меркель.

«Будемо знову прагматичними. Але іноді краще мати не дуже добрий результат, але конкретний... ніж просто нічого не мати. Тому я думаю, що у неї буде пропозиція щодо можливості безпекової ситуації, стосовно Nord Stream-2, те, що мені зрозуміло. Наприклад, якісь гарантії, які пропонуватиме Росія щодо збереження обсягу газу після 2024 року українською трубою тощо», - сказав президент.

Відповідаючи на запитання про те, яким буде його головний меседж під час зустрічі з президентом США Джо Байденом і що Україні потрібно від Сполучених Штатів, Зеленський заявив, що хотів би отримати «чесні відповіді» хоча б на деякі питання.

«Безпека, економіка. І дійсно у нас велика програма по флоту. І по реновації загалом, перезавантаження загалом  економіки країни. Там велика програма на 270 мільярдів доларів. Це не означає, що нам потрібні подарунки від Сполучених Штатів.... Я до того, що ми готові, нам треба залучати дешеві гроші і так далі. І підтримка, підтримка», - додав він.

Крім того, обговорюватиметься і «Північний потік-2», питання стане ключовим в безпековому блоці переговорів.

«Люди повинні розуміти: питання добудувати - це одне питання, а потім треба ще після добудови імплементувати. Він ще не збудований - поки 99%. Треба, щоб воно було ще й застраховано, там багато-багато речей. Україна робитиме все... Тут поставимо крапки, а там вже кожен зрозуміє як захоче », - сказав Зеленський.

Зеленський також заявив, що «ображений» на слова Байдена про те, що для вступу до НАТО Україні потрібно спочатку побороти корупцію.

«Я просто не люблю, коли та чи інша країна має свої великі внутрішні проблеми, щоб закривати свої внутрішні проблеми, ті чи інші країни починають говорити і показувати, що у тебе не так», - заявив він.

Попри те, що в корупції підозрюють заступника голови його Офісу, Зеленський вважає, що в Україні «складна ситуація для корупціонерів». Показником ефективної протидії корупції голова держави вважає розгалужену мережу антикорупційних органів.

«Такої кількості різних органів, різних правоохоронних систем, різних слідчих, різних незалежних антикорупційних бюро і органів немає в жодній країні в Європі. Є порівняльна таблиця - в жодній», - пояснив він.

Читайте також: Путін та Меркель обговорять українське та афганське питання

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель відвідає Україну з візитом 22 серпня, але не залишиться на саміт «Кримської платформи», який відбудеться 23 серпня. В Офісі президента розповіли: сторони планують обговорити гарантії обсягів транзиту газу через Україну після запуску російського газопроводу «Північний потік-2», питання безпеки в Донбасі і двосторонні відносини.

Візит Володимира Зеленського в Вашингтон запланований на кінець місяця. Президенти США і України обговорять три блоки питань: політичний, що стосується розширення стратегічного партнерства; безпековий, Донбасу, Криму і протидії російській агресії; економічний

Американське видання The Boston Globe пише, що після угоди Німеччини та США щодо «Північного потоку-2», потрібно щось більше, ніж теплі рукостискання і тет-а-тет в Овальному кабінеті, щоб повернути відносини між США й Україною на тверду основу.

Візит Зеленського у Вашингтон не стане проривом в українсько-американських відносинах, як би Банкова не намагалася переконати всіх в зворотному. І хоча він важливий для України вже сам по собі як факт, однак, на жаль, він стане швидше протокольно-ритуальним, ніж субстантивним. Докладніше про те, чого чекати, а чого не варто від візиту президента України у США, читайте в статті Тетяни Силіної «Мертвий сезон: що Зеленський привезе від Байдена з Вашингтона» у ZN.UA.