UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський озвучив три фінальні питання "всеукраїнського опитування"

Одне з питань стосується легалізації медичного канабісу.

Президент Володимир Зеленський озвучив три фінальні питання “всенародного опитування”, яке він планує провести в день місцевих виборів 25 жовтня. Відповідне відео Зеленський опублікував на своїй сторінці у Facebook. 

Президент озвучив такі питання:

  1. Чи потрібно скоротити кількість депутатів у Верховній Раді до 300?
  2. Чи підтримуєш ти легалізацію в Україні медичного канабісу для зменшення болю у важких хворих?
  3. Чи потрібно Україні на міжнародному рівні підняти питання про використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом?

У відео Зеленський звернув увагу на те, що його ідея проведення “всеукраїнського опитування” піддається критиці, зокрема й з боку інших політиків. Правда гарант пов’язав це не з тим, що “всеукраїнське опитування” не передбачене українським законодавством. На його думку, політики бояться думки українців, а також того, що стануть непотрібними, якщо народовладдя в Україні запрацює.

Раніше Зеленський також озвучив питання про те, чи підтримують українці ідею довічного ув'язнення за корупцію в особливо великих розмірах. А також він запитав чи підтримують громадяни створення вільної економічної зони на території Донецької і Луганської областей?

Читайте також: Гармаш порівняв пропозицію Зеленського щодо опитування з передвиборчою провокацією

13 жовтня в ефірі низки українських телеканалів і в YouTube з’явилося відеозвернення Володимира Зеленського до громадян, у якому він анонсував проведення 25 жовтня “загальнонаціонального опитування”. За його словами, воно має стати першим кроком до проведення всеукраїнського референдуму.

Щоправда чинного закону про референдум в Україні зараз немає. Відповідний документ, ухвалений за часів Януковича, Конституційний суд визнав таким, що не відповідає Основному закону. А законопроект, ініційований самим Зеленським, “Про народовладдя через всеукраїнський референдум” досі перебуває на розгляді у Верховній Раді.

В Офісі президент заявили про те, що президентську ініціативу реалізують у формі опитування, намети волонтерів встановлять не на території виборчих дільниць, а біля них. До того ж, участь в “опитуванні” буде добровільною. При цьому в ОПУ стверджують, нібито у цього опитування “не буде прямих юридичних наслідків”, на відміну від законного референдуму.

Джерела ZN.UA на Банковій розповіли, що для проведення опитування планується надрукувати п'ять мільйонів бюлетенів. Питання щодо статусу окупованих Криму та Донбасу, імовірно, не ставитимуться, а теми будуть орієнтовані на молодь як на електоральне ядро «Слуги народу». А перший заступник голови ВР Руслан Стефанчук припустив, що деякі з них згодом можуть стати питаннями всеукраїнського референдуму.

У Комітеті виборців України зазначили, що процедура проведення всенародного опитування в день голосування не передбачена Виборчим кодексом і грубо суперечить йому. У Центральній виборчій комісії наголосили на тому, що займаються виключно організацією місцевих виборів і у підготовці “загальнонаціонального опитування” участі не беруть.

На початку вересня 2020 року перший заступник голови фракції “Слуга народу” Олександр Корнієнко з колегами по фракції вніс до парламенту законопроект, що пропонує наділити ЦВК новими повноваженнями - проводити опитування громадської думки на виборах. Чим небезпечна ця пропозиція, читайте в статті Тетяни Силіної “Питання до опитування” для читачів ZN.UA.