UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський назвав своє перше питання під час зустрічі з Байденом

Не обійдеться й без болючої для України теми щодо "Північного потоку-2". 

Президент України Володимира Зеленський сьогодні проведе переговори з главою Білого дому Джо Байденом, які розпочнуться в Овальному кабінеті о 21:00. Він розповів, що обов'язково поговорить зі своїм американським колегою на тему Криму та Донбасу. Про це повідомляє "Суспільне"

ZN.UA веде текстову та online трансляції події.

Президент України зазначив, що важко відповісти, яке саме питання буде першим. 

"Багато речей на які хочеться отримати не відповідь, а отримати бачення. Тим більше, що питання не в тому, що запитує Україна і що відповідає Америка. Мені здається, що у кожної сторони є питання і відповіді", - заявив Зеленський. 

Сторони збираються обговорити також інвестиції. Звичайно, не обійдеться без теми російського газопроводу "Північний потік-2". 

"У нас є болюче питання "Північний потік-2". Якщо він буде добудований, а всі говорять, що він буде добудований, то ми поборемося з тим, як він буде працювати. У разі працюючого "Північного потоку-2", ми хотіли б домовитися про конкретні речі й гарантії з боку США", - зазначив український президент і підкреслив, що має на увазі введення нових санкцій проти РФ.

Читайте також: Financial Times: Зустріч Байдена із Зеленським — це перевірка обіцянок Америки

Редакторка відділу міжнародної політики ZN.UA Тетяна Силіна прогнозує, що візит Зеленського до Вашингтона не стане проривом у відносинах між США і Україною. Чого чекати, а чого не варто від переговорів – у статті Тетяни Силіної «Мертвий сезон: що Зеленський привезе від Байдена з Вашингтона» для читачів ZN. UA.

Своєю чергою колишній посол України у США Олег Шамшур вважає, що перед українською делегацією стоїть ще одне ключове для ефективності майбутньої двосторонньої взаємодії завдання: встановити довірливі стосунки між очільниками обох держав. Тут Володимир Зеленський не має права на помилку. Детальніше читайте у статті Олега Шамшура “Що таке «доктрина Байдена», і як не опинитися по той бік «огорожі»”.