UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський може відвідати Вашингтон у середу – Axios

Закордонний візит українського президента може стати першим від початку повномасштабної війни з РФ.

Президент України Володимир Зеленський може здійснити візит у Вашингтон і взяти участь у спільному засіданні двох палат Конгресу Сполучених Штатів Америки цього тижня. У США готуються до прийому глави нашої держави, пише Axios з посиланням на кількох високопоставлених джерел.

Як зазначається, деталі події поки не відомі, однак поліція Капітолію посилює заходи безпеки на тлі потенційного приїзду Зеленського в середу, 21 грудня. Водночас, один зі співрозмовників Axios уточнив, що візит залежить від безпекової ситуації.

Журналісти також з'ясували, що спікерка Палати представників Ненсі Пелосі у своєму вчорашньому листі попросила всіх членів нижньої палати Конгресу США бути фізично присутніми на сесії, що пройде в середу ввечері. За її словами, це засідання матиме "дуже особливий фокус на демократії".

UPD: CNN також повідомляє з посиланням на два джерела, знайомі з питанням, що в Білому домі планується зустріч Володимира Зеленського з лідером Штатів Джо Байденом.

Таким чином, президент України може вперше здійснити поїздку за кордон з початку повномасштабного вторгнення російських військ.

Перебуваючи у Вашингтоні, глава нашої країни, ймовірно, подякує американським партнерам за виділену оборонну допомогу на суму в мільярди доларів, а також ще раз пояснить необхідність збільшення підтримки України.

Читайте також: Перед Білим домом постали нові виклики: як далі допомагати Україні? — POLITICO

Зауважимо, що плани поїздки Володимира Зеленського до Вашингтона будувалися не один місяць. Переговори велися не лише щодо забезпечення безпеки. За інформацією ZN.UA візит має бути прив'язаний до значної події – надання систем Patriot цілком може вважатися такою.

Нагадаємо, раніше в Конгресі США представили законопроект про державне фінансування на суму 1,7 трильйона доларів, який передбачає надання близько 45 млрд доларів Україні та союзникам по НАТО.