UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленська: Понад 90% українців готові жити із відключеннями світла 2-3 роки заради перемоги і членства в ЄС

Перша леді посилається на опитування, проведене до того, як в Україні стався майже повний блекаут через ракетний обстріл Росії.

Понад 90% українців готові жити із відключеннями світла 2-3 роки заради перемоги України у війні з Росією і вступу в ЄС, заявила перша леді України Олена Зеленська в інтерв’ю ВВС з посиланням на опитування українців, не назвавши соціологічну службу, яка провела це дослідження.

«Минулого тижня закінчилося соціальне дослідження, українців запитали, скільки вони ще готові терпіти у таких умовах, без світла, без тепла. І українці, у більшості, понад 90% опитаних, відповіли, що вони готові це терпіти два, три роки, якщо вони бачать перспективу нашого членства в ЄС. Вони хочуть бути в цій європейській родині на рівних. Ми знаємо заради чого - заради перемоги, заради почуття гідності, заради того, що нас чекає ця демократична родина і ми хочемо бути в ній нарівні з іншими. Українці готові це терпіти. Ми оптимістично дивимося на ці речі», - сказала Зеленська. 

Водночас вона сподівається, що українцям не доведеться проходити через таке випробування.

«Ми всі дуже сподіваємося на те, що все закінчиться. Знаєте, легко бігти марафон, коли ти знаєш скільки кілометрів. Ми, на жаль, не знаємо, скільки кілометрів, ми маємо розраховувати свої сили. Це складно. Часом буває дуже складно, але потім знаходяться якісь нові емоції, що допомагають нам втриматися», - каже перша леді. 

Зеленська додала, що, зважаючи на те, що вже пройшли українці за ці місяці війни, скільки жертв і руйнувань ми бачили, «блекаут - це не найстрашніше, що може з нами статися». «Ми стаємо винахідливими, ми намагаємося зробити всі справи, які важливо зробити зі світлом. Тоді, коли є світло, не відкладаємо на потім нічого», - розповіла дружина президента.

Згідно з опитуванням Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), проведеного 21-23 жовтня, тобто до майже повного блекауту цього тижня, 96% українців готові терпіти матеріальні труднощі 3-5 років, якщо в результаті Україна стане процвітаючою країною і членом Європейського Союзу.

Читайте також: Російські ракетні атаки можуть призвести до трьох сценаріїв блекауту в Україні – Forbes

Після чергової масованої ракетної атаки навіть найбільші скептики почали ставити собі запитання: «Що буде під час блекауту і що таке, власне, блекаут?». Владна комунікація про те, що ми «героїчно переживемо зиму», стала сприйматися скептично. Що означає «героїчно»? «Переживемо» — де? Перелік запитань у людей накопичується, і серйозна розмова із суспільством назріла давно. Детальніше про цю проблему читайте у статті Миколи Теслі «Блекаут. Владі потрібні план та чесна розмова з громадянами».