UA / RU
Підтримати ZN.ua

Заступник голови ОПУ назвав російську мову "конкурентною перевагою" українців

Костюк повторив відому тезу про те, що знання російської може допомогти просувати проукраїнський порядок в країнах, де багато носіїв мови.

Заступник голови Офісу президента України Юрій Костюк вважає, що українці з першого класу повинні вивчати декілька мов, а знання російської може стати для них "додатковою конкурентною перевагою".

У початковій школі Костюк пропонує в обов'язковому порядку вивчати українську та англійську мови, а також третю мову за вибором. Наприклад, німецьку, іспанську, французьку, італійську або китайську.

"Я також вважаю, що для нас, українців, і знання російської мови може бути додатковою конкурентною перевагою. Наприклад, коли велика західна або азійська компанія обирає, де відкрити регіональний філіал, орієнтований на ринок колишнього СНД", - розповів він в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

Знання російської українцями Костюк називає "нашою зброєю", яку Україна не повинна комусь "віддавати або дарувати".

"Насправді, це ж наш спосіб, можливість і наша зброя – доносити проукраїнський порядок і наратив туди, де більшість людей говорить російською або розуміє її. Я говорю зараз про країни Балтії, Казахстан, Білорусь. Або, наприклад, Німеччину та Ізраїль, де живе велика російськомовна діаспора. Вони повинні дізнаватися про Україну від України, а не від телебачення іншої країни", - зазначив він.

Читайте також: Кабмін звільнив мовного омбудсмена

Нагадаємо, у квітні 2019 року Верховна Рада прийняла закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Ним передбачено, зокрема, посаду мовного омбудсмена. Донедавна ним була Тетяна Монахова.

А згідно із законом "Про освіту", всі російськомовні школи України з вересня 2020 року перейдуть на українську мову навчання. А школи з мовами нацменшин, які відносяться до мов Європейського Союзу, з вересня 2023 року. Однак учні таких шкіл продовжать вивчати рідну мову та літературу.