UA / RU
Підтримати ZN.ua

Заперечив сам собі: Путін невдало спробував спростувати незручну для РФ доповідь МАГАТЕ – ISW

Він заперечив мілітаризацію росіянами ЗАЕС, водночас визнавши, що там є техніка і бійці Росгвардії.

Президент Росії Владімір Путін намагався спростувати доповідь Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) від 6 вересня про ситуацію на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС), але заперечив сам собі. Про це у своєму звіті за 7 вересня повідомив американський Інститут вивчення війни (ISW).

Як підмітили експерти ISW, Путін заявив, що на території ЗАЕС немає російської військової техніки, крім елементів Росгвардії. Але під час російського вторгнення в Україну підрозділи Росгвардії виконували як окупаційні функції, так і бойові дії на передовій. 

«Визнання Путіним того, що на території АЕС є елементи Росгвардії, додатково підтверджує, що російські сили мілітаризували свою присутність на ЗАЕС, незважаючи на постійні заперечення Росії», – сказано у звіті ISW. 

Читайте також: Російські пропагандисти «засвітили» на ЗАЕС військову техніку, марковану літерою Z

Російський диктатор також звинуватив МАГАТЕ в тому, що воно діяло під тиском Заходу, щоб не звинувачувати Україну в обстрілі АЕС. Це звучить щонайменше дивно з огляду на те, що місію МАГАТЕ на ЗАЕС, нагадаємо, супроводжували виключно представники окупантів. І саме Росія у Радбезі ООН відкинула пропозицію створити зону демілітаризації навколо ЗАЕС.

Як раніше оцінював ISW, звіт МАГАТЕ був зашифрованим, але різким засудженням російської діяльності на ЗАЕС.