UA / RU
Підтримати ZN.ua

Законопроєкти з корупційними ризиками: хто з депутатів зареєстрував чи підписав найбільше таких документів

"Інститут законодавчих ідей" проаналізував понад 2 тисячі законопроєктів депутатів дев'ятого скликання, та виявив понад 250 з корупційними ризиками.

Із 2278 законопроєктів, зареєстрованих у Верховній Раді дев’ятого скликання, 257 документів містять корупційні ризики, повідомили в ГО “Інституті законодавчих ідей”. В громадській організації назвали народних депутатів, які зареєстрували найбільше законопроєктів з корупційними ризиками, а також тих, хто не подав жодного подібного документу.

До корупціогенних в ГО віднесли кілька факторів:

Зокрема, якщо говорити про якісний показник, то до рейтингу потрапили:

Водночас загальний рейтинг фракцій та груп за кількістю поданих корупційних законопроєктів виглядає наступним чином:

За словами аналітика “Інституту законодавчих ідей” Тараса Рябченка, найбільше законопроєктів з корупційними ризиками стосуються п’яти сфер, а саме промислово-економічної, податково-бюджетної, правової, правоохоронної та антикорупційної.

Щоправда, серед парламентаріїв дев’ятого скликання є понад 20 народних депутатів, які не подали жодного корупційного законопроєкту. 

“У нас справді є 22 народні депутати, які не подали жодного антикорупційного законопроєкту. Але знову ж таки, аби не бути суб’єктивними та, аби робити це все об’єктивніше, всі рейтинги, які ви бачили попередньо, розумійте, що ми обов’язково брали до уваги народного депутата, який подав/підписав понад 10 законопроєктів”, - зазначила виконавча директорка ГО “Інститут законодавчих ідей” Мартина Богуславець.

Зокрема, депутати без корупційних законопроєктів це:

Коментар ZN.UA:

Нам здалися цікавими результати громадського об'єднання, але поки що ми не розуміємо, яку мету воно переслідує, з ким співпрацює. Ні в якому разі не хочемо образити нові починання, хіба, що згадати, що назва організації дуже нагадує авторитетну Лабораторію законодавчих ініціатив, методика дуже схожа на методику ОПОРИ, а естетичне оформлення "близнюк" Руху ЧЕСНО. Шукайте своє обличчя, панове. Бажаємо успіхів.

Читайте також: Профільний комітет ВР рекомендував прийняти законопроект, що розширює права Нацбанку

Нагадаємо, минулого тижня Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт №5153-1 "Про внесення змін до Закону України "Про політичні партії в Україні" щодо удосконалення правового регулювання фінансування діяльності політичних партій". Депутати проголосували за альтернативний, а не базовий законопроєкт, який мав корупційні ризики. Зокрема, Рух ЧЕСНО повідомляв про те, що законопроєктом №5253 намагаються "протягнути" в закон "Про політичні партії в Україні" правку, яка фактично унеможливить перевірку витрачання держкоштів, що здійснює НАЗК.