UA / RU
Підтримати ZN.ua

Закон про мобілізацію опублікували у газеті ВРУ. Він набуде чинності у травні

Не всі положення набудуть чинності одночасно.

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» опублікували у газеті Верховної Ради «Голос України». Це означає, що документ, за винятком деяких положень набуде чинності, 18 травня.

Згідно із перехідними положеннями Закону, він набуває чинності через місяць з дня, наступного після опублікування. Однак, абзаци 12 та 13 підпункту 2 пункту 8 розділу І цього Закону набирають чинності через вісім місяців з дня наступного, після опублікування. Ці пункти стосуються внесення змін до Закону України «Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку».

Серед основних положень документа:

Читайте також: Омбудсмен прокоментував прийнятий закон про мобілізацію

У другому читанні Верховна Рада ухвалила закон під час засідання 11 квітня. Тоді за документ проголосували 227 народних депутатів. Президент Зеленський заявив, що закон про мобілізацію посилить контроль за ухилянтами та допоможе військовому керівництву. Спікер ВРУ Руслан Стефанчук підписав закон 15 квітня, а наступного дня свій підпис під документом поставив Зеленський.

У першому читанні законопроєкт прийняли ще 7 лютого. Але тоді депутати ухвалили документ без пропозицій профільного комітету ВРУ. На подання правок у народних обранців було два тижні, тому прогнозувалося, що законопроєкт в цілому ухвалять в кінці лютого.

Однак до документа внесли понад 4,3 тисячі правок. В результаті Комітет Верховної Ради з питань нацбезпеки і оборони лише 9 квітня погодив текст законопроєкту до другого читання.

Кілька десятків відеороликів українською мовою, спрямованих проти мобілізації в Україні, зняла й поширила в мережі РФ. Технологія не нова. Ролики жахливі й огидні. Й це ‒ лише незначна частина інформаційної війни, в якій ми, на жаль, програємо. Тому що саме на наших внутрішніх промахах її будувати найкраще, ‒ пише Леся Литвинова у статті «Мобілізація: ляльки й ляльководи» на ZN.UA.