UA / RU
Підтримати ZN.ua

З 16 квітня НАБУ замість Ситника очолить його заступник Углава

Углава буде виконувачем обов'язків голови НАБУ до закінчення конкурсу на посаду.

Народна депутатка від фракції «Слуга народу» Юлія Гришина достроково зраділа звільненню Артема Ситника з посади голови Національного антикорупційного бюро України, повідомивши про його вихід у відставку. Насправді, семирічний термін Ситника спливає 16 квітня. Цього дня голова Бюро підпише наказ про вихід у відставку.

За даними ZN.UA, виконувачем обов'язків голови НАБУ до закінчення конкурсу на посаду буде нинішній перший заступник Артема Ситника - Гізо Углава.

Нагадаємо, в серпні минулого року Конституційний суд дійшов висновку, що п'ятий президент України Петро Порошенко перевищив свої повноваження, призначаючи Артема Ситника на посаду директора НАБУ, яке належить до органів виконавчої влади. В Офісі президента заявили, що Ситник продовжить виконувати обов'язки очільника НАБУ. Раніше сам Ситник заявив, що позбавити його посади можуть лише після результатів проведення аудиту відомства. 

У лютому 2021 року у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який передбачає звільнення чинного директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника. Як повідомляло ZN.UA ініціатором прийняття закону про звільнення чинного директора НАБУ є Володимир Зеленський. Поправку про звільнення Ситника подав міністр юстиції Денис Малюська. Однак, за даними ZN.UA, він зробив це не з власної ініціативи, а через вкрай наполегливе прохання президента Володимира Зеленського.

У травні Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт №5459-1 про зміну статусу Національного антикорупційного бюро.